abonneren

Android belangrijkste platform voor ontwikkelaars

Het succes van het besturingssysteem voor mobiele apparaten: Android, lijkt niet te stoppen. Volgens marktonderzoeker Ovum is Android ook hard op weg om ook voor de applicatieontwikkelaars het belangrijkste platform te worden.

iOS-gebruikers van Apple’s iPhone en iPad hoeven zich nog geen zorgen te gaan maken. iOS zal zeker als tweede mobiele platform de aandacht van de ontwikkelaars niet verliezen. Er is zelfs een groeiende belangstelling van de ontwikkelaars voor het BlackBerry OS en Windows Phone.

Hoewel het uit de diverse marktcijfers en gebruikscijfers nog niet altijd helemaal duidelijk is welke van de twee mobiele platformen iOS een Android, op de eerste plaat staan, lijkt de strijd bij de ontwikkelaars al gestreden. Volgens Ovum zal Android binnen 12 maanden het belangrijkste platform zijn voor de app-ontwikkelaars.

HTML5 heeft de toekomst
Uit  het onderzoek blijkt ook dat de ontwikkelaars zich sneller afkeren van de universele ontwikkelplatformen als Java, Flash en Wap. In plaats daarvan richten ze zich op de snel ontwikkelende web-gebaseerde standaarden als HTML5. HTML5 lijkt de voorkeur te krijgen voor het het bouwen van applicaties voor meerdere platformen.

De ontwikkelaars conformeren zich nog wel massaal aan de platformgerelateerde distributiekanalen als Android Market en iTunes, om hun toepassingen aan de man te brengen. Via deze weg hebben ze nog steeds het grootste bereik het potentiële publiek voor hun apps te bereiken.

Het succes van een smartphone-platform is niet alleen afhankelijk van de fabrikant en verkopers van de toestellen en telecomproviders, maar ook van een gezonde open markt voor onafhankelijke applicatieontwikkelaars. Het is daarom belangrijk dat alle betrokkenen zich realiseren hoe belangrijk de keuzen die ontwikkelaars maken is en wat voor effect dat kan hebben op de toekomstige ontwikkelingen.

Bron: Ovum

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: