Android-apps op je desktop

Android-apps zijn eigenlijk alleen bedoeld voor geschikte smartphones en tablets. Maar via het slimme programma WindowsAndroid voeg je ook leuke mobiele toepassingen toe aan je pc. Dat gaat overigens niet zonder slag of stoot, maar met de juiste instructies kom je een heel eind!

Het is opvallend dat WindowsAndroid geen gebruikmaakt van emulatie om Android op een normale pc te draaien. In plaats daarvan is het de Chinese ontwikkelaar Socketeq gelukt om het mobiele besturingssysteem rechtstreeks met Windows te laten samenwerken, zonder gebruik van hardwaresimulatie. Het voordeel hiervan is dat er geen overbodige rekenkracht verloren gaat aan allerlei emulatietechnieken. In de praktijk zullen apps dus sneller werken. Android 4.0.3 functioneert als een volwaardig Windows-programma, waardoor het besturingssysteem zonder omweg de hardware van je pc aanspreekt. De ontwikkelaars claimen dat WindowsAndroid bovendien in staat is om software van je pc te benaderen, zoals Flash en Windows Media Player.

Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Omdat het nog om een vroege testversie gaat, is het programma nog niet erg stabiel. Zo kost het veel moeite om de resolutie te wijzigen en eigen apps toe te voegen. Aangezien een native Android-applicatie onder Windows in theorie veel mogelijkheden biedt, is het evengoed de moeite waard om met deze veelbelovende freeware kennis te maken. Bovendien is er hoop op beterschap, want de ontwikkelaars zijn naar eigen zeggen bezig om een recentere versie van Android te implementeren.

BlueStacks App Player is een ander programma waarmee je Android-apps op een pc draait. In tegenstelling tot WindowsAndroid maakt het tooltje gebruik van emulatie. BlueStacks creëert dus binnen Windows een virtuele omgeving voor Android. De laadtijden zijn soms iets langer vergeleken met WindowsAndroid. Daarentegen heeft de emulator wel meer mogelijkheden. Zo zijn er geen compatibiliteitsproblemen, waardoor je bijvoorbeeld ook WhatsApp, Google Maps en Angry Birds op een pc gebruikt. Prettig is dat je niet zelf naar apk-bestanden hoeft te zoeken. Google Play is namelijk in het programma geïntegreerd. Wel is het een voorwaarde dat je jezelf aanmeldt met een Google-account. Je kunt daarnaast ook de inhoud van je Android-toestel met een pc synchroniseren. Verder gebruik je het mobiele besturingssysteem op volledige schermgrootte. BlueStacks App Player is geschikt voor Windows en Mac OS X. Er bestaan daarnaast nog meer emulators die Android naar je pc brengen, zoals YouWave en Manymo.


De BlueStacks App Player geeft je toegang tot Google Play, zodat je bijvoorbeeld het spelletje Angry Birds aan je pc toevoegt.

Helaas heb je vanuit WindowsAndroid geen toegang tot de Play Store van Google. Dit onderdeel is namelijk weggelaten, vermoedelijk omdat je hiervoor een echt Android-toestel of emulatieprogramma nodig hebt. Je moet de apps dus op een andere manier installeren. Geen probleem, want op internet vind je talloze alternatieve verzamelplaatsen met mooie toepassingen voor het mobiele platform. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op www.androiddrawer.com. Het enige wat je nodig hebt is een apk-bestand van een leuke app. Pas in je zoektocht wel op dat je geen geïnfecteerde bestanden downloadt. Het toevoegen van applicaties is vrij simpel. Apk-bestanden bewaar je in de map C:\SocketeQ\windowsandroid_root\system\app, waarna je WindowsAndroid herstart. Als alternatief kan je hiervoor ook de map C:\SocketeQ\windowsandroid_root\data\app gebruiken. De pictogrammen van alle toegevoegde apps zijn direct zichtbaar in het applicatievenster van Android, zodat je ze meteen kunt openen.


Het is een uitdagend klusje om geschikte apk-bestanden van leuke apps te vinden die moeiteloos met WindowsAndroid samenwerken.

Belangrijk om te weten is dat je regelmatig zult stuiten op compatibiliteitsproblemen. Bepaalde apps lopen bijvoorbeeld vast of werken zelfs helemaal niet. Via alternatieve vindplaatsen op het web is het namelijk niet altijd even eenvoudig om een stabiele versie op te sporen. Bovendien functioneren sommige toepassingen niet goed op een pc. Het is daarom een kwestie van uitproberen om te ontdekken welke apps vlekkeloos werken in WindowsAndroid. Soms helpt het om een oudere versie van een toepassing te installeren. Vooral eenvoudige spelletjes veroorzaken weinig problemen, zoals OpenSudoku en Pool Break Pro. Helaas is het niet mogelijk om de populaire tools WhatsApp en Skype aan de praat te krijgen. Wanneer het je handig lijkt om apps van Google op een pc te gebruiken, kom je bedrogen uit. De diensten Gmail, Maps, Drive, YouTube, Earth en Chrome doen het jammer genoeg allemaal niet. Een uitzondering hierop is Google Vertalen – deze vertaaldienst werkt zonder strubbelingen in WindowsAndroid.


Voor de ontwikkelaars van WindowsAndroid is er nog volop werk aan de winkel. Van alle bekende apps die Google heeft uitgebracht, accepteert het programma momenteel alleen de vertaaldienst.

Android is ontworpen voor mobiele apparaten, waardoor het dialoogvenstervenster op een Windows-machine wat aan de krappe kant is. Zeker met de huidige breedbeeldmonitoren valt dat op. Wil je een andere resolutie instellen, dan zoek je binnen de interface tevergeefs naar een optie om dat te regelen. Wel switch je met een trucje tussen de smartphone- en tablet-weergave. Blader in Windows Verkenner naar de map C:\SocketeQ\windowsandroid_root\system en open het bestand build.prop met Kladblok. Voeg onderaan de tekst de opdrachtregel ro.sf.lcd_density=120 toe. Sla de wijziging op met Kladblok en herstart WindowsAndroid. Je zult merken dat Android nu gebruikmaakt van een hogere resolutie.


WindowsAndroid is beschikbaar in een smartphone- en tabletweergave.

Ook de omgebouwde desktopversie van Android heeft verschillende bureaubladen die je helemaal zelf kunt inrichten. Door naar links of rechts te slepen zie je hoe ieder bureaublad is ingedeeld. Je zult merken dat de basisinterface weinig applicaties bevat. Klik rechtsboven op het pictogram met de zes blokjes om te zien welke apps het mobiele besturingssysteem standaard in huis heeft. Je treft er onder meer een browser, agenda, calculator en e-mailprogramma aan. Zodra je klikt op een app en de muisknop ingedrukt houdt, voeg je de toepassing toe aan het startvenster van Android. Daarnaast zijn er ook enkele widgets beschikbaar die je vrijblijvend aan een bureaublad vastknoopt, zoals een klok, agenda en bladwijzers.


Je bepaalt zelf welke apps en widgets je aan de bureaubladen van Android toevoegt.

Voordat je met allerlei apps aan de gang gaat, is het verstandig om eerst even een blik te werpen op de instellingen. Klik rechtsboven op het pictogram met de zes blokjes, waarna je kiest voor Settings. Gebruik je geen aanraakscherm, dan doe je een beroep op de pijltjestoetsen van het toetsenbord om alle onderdelen te bereiken. Hoewel de meeste instellingen alleen van toepassing zijn op mobiele apparaten, is een aantal opties toch interessant. Allereerst zorg je voor een Nederlandstalige interface. Klik op Language & input en kies bij Language voor Nederlands. Verder wijzig je zo nodig de tijd en voeg je een e-mailaccount toe. Mocht je het leuk vinden, dan stel je eventueel een andere achtergrondafbeelding in. Je gebruikt hiervoor eigen foto’s door de bestanden in de map C:\SocketeQ\windowsandroid_root\mnt\sdcard te bewaren.


Standaard staat deze omgebouwde Android-versie ingesteld op Engels, maar je activeert gemakkelijk de Nederlandse taal.

Normaal gesproken is WindowsAndroid (ook wel Windroy genoemd) te vinden op www.socketeq.com. Via een downloadlink naar een exe-bestand op Google Docs installeer je het programma op de pc. Overigens is de website vreemd genoeg erg vaak offline. Via Google spoor je in dat geval alternatieve vindplaatsen op, zodat je de freeware alsnog installeert. Het programma is alleen geschikt voor Windows Vista, 7 en 8. Hoewel Android is geoptimaliseerd voor aanraakschermen, bedien je de interface ook moeiteloos met een muis en toetsenbord. Na de installatie verschijnt de interface van Android op je computermonitor. Het is niet nodig om inloggegevens van een Google-account op te geven, want je belandt meteen in het hoofdmenu. Hou er rekening mee dat het programma nog volop in ontwikkeling is. Om die reden werkt nog niet alles vlekkeloos. Zo is er bijvoorbeeld soms tijdelijk een zwart scherm te zien en sluit het programma regelmatig plotseling af. Vooral wanneer je diverse instellingen en apps gaat uitproberen, komen dergelijke problemen aan het licht. Heb je WindowsAndroid eenmaal draaien met je favoriete instellingen, dan werkt de desktopversie van het mobiele besturingssysteem naar behoren.


Met WindowsAndroid breng je Android naar een desktop of notebook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten