abonneren

Android-alternatief Tizen eindelijk af

Nadat Tizen vorig jaar werd aangekondigd was het de vraag of en wanneer het mobiele besturingssysteem uit zou komen. De release van de 1.0-versie maakt aan die onzekerheid een einde, maar Tizen-telefoons zijn nog niet gelanceerd.

Android is niet het enige open source-besturingssysteem voor mobiele telefoons. Diverse fabrikanten proberen in wisselende consortia een alternatief voor het populaire Google-vehikel te ontwikkelen. Tizen is de opvolger van het doodgebloede Meego. Samsung, Intel en Panasonic werken samen aan het mobiele OS waarvan versie 1.0 eindelijk is vrijgegeven. Ontwikkelaars kunnen apps gaan maken met behulp van de sdk en fabrikanten mogen de broncode inzetten voor gebruik op hun toestellen. Ook de Chinese telefoonbouwer Huawei en provider China Mobile hebben zich bij Tizen aangesloten. Genevi, een belangenorganisatie voor in-car entertainmentproducenten, wil ook met Tizen aan de slag.

Speerpunt van Tizen is html5, wat moet zorgen dat app-ontwikkelaars zonder al te veel moeite een app in elkaar kunnen draaien voor het platform. De vraag is echter of men dat wil zo lang er geen telefoons zijn aangekondigd die van Tizen gebruik gaan maken. Android is nog altijd alleenheerser onder de open source besturingssystemen. Geruchten gaan dat Tizen op een nog onbekende Samsung-smartphone zou draaien, maar zonder zekerheid daarover is het onwaarschijnlijk dat ontwikkelaars hun tijd nu massaal in Tizen gaan steken. Wellicht kan Genevi zorgen voor een brede adoptie onder fabrikanten van autoapparatuur.

Bron: Tizen

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Tizen

Nieuws headlines

Laatste reactie