abonneren

Android 4.3 ondersteunt Google Glass en Smartwatch

Afgelopen vrijdag dook er een testversie van Android 4.3 voor de Samsung Galaxy S4 op. Deze nieuwe Androidversie is nog helemaal niet aangekondigd door Google, waardoor het vooral een werk was om uit te pluizen wat er nu daadwerkelijk nieuw is. Eén van de nieuwe mogelijkheden heeft te maken met notificaties.
 

Over de volgende versie van Android hebben we al veel verschillende geruchten gehoord, maar dan vooral over wanneer de nieuwe versie van Android gelanceerd zou gaan worden en niet zozeer over wat er nu nieuw zou zijn in Android 4.3. We hadden verwacht meer te horen over Android 4.3 tijdens Google I/O afgelopen mei, maar daar werden alleen wat details losgelaten. 

Vorige week ging in de Verenigde Staten de verkoop van start van de Google-editie van de Samsung Galaxy S4. Dit apparaat is hardwarematig precies gelijk aan de Galaxy S4 die in Nederland en België verkrijgbaar is, maar draait op een standaardversie van Android. Afgelopen vrijdag lekte er een testversie van een systeemupdate voor de Google-editie van de S4 uit en het bleek te gaan om Android 4.3.

Naast wat kleine veranderingen op het gebied van WiFi en vermoedelijk de toevoeging van Bluetooth LE (Bluetooth Low Energy) zijn er niet heel veel wijzigingen in Android 4.3. Vermoedelijk zal er onder de motorkap wel het een en ander aangepast zijn. We hoorden tijdens Google I/O dat de volgende versie van Android nog soepeler zou draaien en beter gebruik zou maken van multi-core-processoren voor het weergeven van de interface.

Notificaties in Android

Eén van de belangrijkste kenmerken van Android is vanaf het begin al het notificatiescherm. Hier worden notificaties van verschillende (systeem)apps verzameld, zodat je kunt zien of je een nieuwe mail binnen hebt gekregen en of er misschien een applicatie op de achtergrond een bestand aan het downloaden is.

Applicaties kunnen alleen in principe hun eigen notificaties inzien op Android. Hierop is wel een uitzondering: het is mogelijk om een applicatie te registreren in het systeem als 'toegankelijkheidsapp', bedoeld voor mensen met een handicap. Hiermee kunnen bijvoorbeeld screenreaders de notificaties ook voorlezen. Applicaties als LightFlow die het notificatielichtje op je toestel van kleur laten veranderen bij verschillende types notificaties, maken gebruik van deze mogelijkheden.

De mogelijkheden zijn beperkt: het is niet mogelijk om notificaties te laten verdwijnen vanuit een andere app, maar daar lijkt bij Android 4.3 verandering in te komen. De ontwikkelaar van onder andere Nova Launcher, Kevin, liet aan Android Police weten dat hij nieuwe mogelijkheden op het gebied van notificaties gevonden had. Dat er veranderingen aan zitten te komen, wisten we al: de maker van LightFlow had van Google te horen gekregen dat voorgrondapplicaties vanaf Android 4.3 verplicht een notificatie-icoon moeten weergeven. Deze voorgrondapplicaties zijn niet per se in beeld, maar worden niet zomaar afgesloten of 'bevroren' op het moment dat er te weinig geheugen is. 

Nieuwe mogelijkheden

Wat zijn die wijzigingen die Kevin vond nu precies? Hij vond een nieuw scherm verborgen in de instellingen van Android 4.3. Daarop zijn alle notificaties te zien die jij hebt ontvangen. Een complete notificatie-geschiedenis dus. Het meest interessante is dat het er op lijkt dat applicaties notificaties van andere apps kunnen lezen en verwijderen. Dit biedt een heleboel nieuwe mogelijkheden. Ten eerste zullen applicaties als LightFlow geen omwegen meer hoeven te gebruiken om toegang te krijgen tot de notificaties. Ten tweede lijkt het er op dat het mogelijk is om de notificatiebalk te repliceren. Launchers zouden dan bijvoorbeeld een eigen notificatiebalk kunnen bouwen op het homescherm. 

Er zijn nog wel wat beperkingen gevonden. Natuurlijk moeten applicatieontwikkelaars toestemming (permissie) vragen bij het installeren van de app om notificaties van andere applicaties in te kunnen zien, maar in de testversie van Android 4.3 die is opgedoken is het niet mogelijk voor applicatieontwikkelaars om deze permissies aan te vragen: alleen systeemapps kunnen deze gebruiken. Mogelijk zal dit nog veranderen voordat Android 4.3 officieel uitkomt. Het lijkt, in ieder geval met alleen de wijzigingen op het gebied van notificaties, nog niet mogelijk om de officiële notificatiebalk overal te vervangen. 

De mogelijkheden zijn vooral interessant voor toepassingen als Google Glass en smartwatches. Deze slimme apparaten kunnen dan notificaties eenvoudiger weergeven en, wanneer ze gelezen zijn, verwijderen. Zeker als je bedenkt dat Bluetooth LE is toegevoegd om te communiceren met dit soort apparaten lijkt het er op dat Android 4.3 uitermate geschikt is om te werken met smartwatches en gadgets als Google Glass. Een smartwatch van Googlezou dan ook wel eens dichterbij kunnen zijn dan we verwacht hadden. 

Android 4.3 en meldingen

 

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Android 4.3, Jelly Bean