Android 4 beschermt tegen bloatware

Met Android 4 (Ice Cream Sandwich) wordt het mogelijk om ongewenste applicaties uit te schakelen. Tot nu toe moesten gebruikers van een Android-toestel hiertoe hun heil zoeken tot het 'rooten' van hun telefoon.

De door de fabrikant voorgelinstalleerde software wordt vaak 'bloatware' genoemd. Ervaren gebruikers willen er, zeker na verloop van tijd, vaak vanaf. 

Het past bij de filosofie van een open besturingsysteem, dat je als gebruiker de vrijheid hebt om te kiezen welke apps je wel of niet wilt gebruiken. De populariteit van het 'rooten' van Android toestellen en  zelfs de alternatieve roms, bewijzen dat veel ervaren gebruikers hier opzien tegen het gebruik hiervan. Ook al is dit door de fabrikanten niet voorzien.

Het 'rooten' - ofwel het toegang krijgen tot root-niveau in Linux-termen, is niet helemaal risicoloos. De mogelijk heid bestaat het toestel bij onoordeelkundig handelen onbruikbaar wordt. Ook kunnen malfide apps misbruik maken van de root-toegang tot informatie die anders afgeschermd zou zijn.

Met Android 4 komt daar verandering in en krijgt de gebruiker de mogelijkheid apps uit te schakelen, zonder dat daar 'root'-toegang voor nodig is. Het kan zijn dat fabrikanten van smartphones dit als een nadeel zien, omdat ze graag willen dat hun gebruikers de voorgeinstaleerde software gebruiken.  Zo is er bijvoorbeeld de eigen Sense-gebruikersinterface met allerlei apps die HTC op zijn toestellen installeert.

Met Android 4.0 Ice Cream Sandwich kunnen fabrikanten hun toestellen natuurlijk nog wel van eigen apps voorzien, maar Google stelt gebruikers nu eenvoudig in staat om apps uit te schakelen. Hieronder vallen ook de eigen apps zoals Gmail. Helemaal verwijderen van de apps gaat niet, maar door het uit te schakelen zie je het icoontje niet meer in de menuschermen verschijnen.

Nu de interface van Android 4 is verbeterd, zijn eigen interface aanpassinge zoals de Sense-interface van HTC ook minder nodig. Het wordt voor de toestelfabrikanten dan ook moelijker zich van  elkaar te onderscheiden.

Via: Cnet

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten