Wie zowel met Windows als Linux wil werken, kan natuurlijk twee pc's inrichten, op één computer een dualbootconfiguratie maken of kiezen voor virtualisatie. Er is echter nog een mogelijkheid: andLinux.

AndLinux is een complete Linux-distributie rondom de coLinux kernel. Deze kernel draait als een Windows-service. Beide besturingssystemen draaien dan naast elkaar op dezelfde hardware, en er is geen aparte virtualisatielaag (zoals Vmware of VirtualPC) nodig. Om de twee besturingssystemen met elkaar te verbinden, installeert andLinux een virtuele netwerkadapter in Windows. Daarnaast wordt in Windows een zogenaamde X-server geïnstalleerd, zodat ook grafische Linux-programma's werken. Uiteindelijk is andLinux een aangepaste Kubuntu distributie - dus met de KDE desktop. In de Windows taakbalk verschijnt een KDE pictogram, waarmee de verschillende KDE-programma's kunnen worden gestart. Dat lijkt allemaal tamelijk complex, maar het installatieprogramma van andLinux neemt eigenlijk al het werk uit handen. Het enige wat overblijft is het starten van andLinux - en hiervoor worden twee pictogrammen op het bureaublad gezet. Daarna kunt u vanuit het KDE-pictogram de Linux-programma's starten.

Nu is het natuurlijk wel leuk dat u op één computer twee besturingssystemen tegelijk kunt draaien, maar wat heeft u er nu aan? AndLinux is nuttig als u applicaties wilt gebruiken die alleen onder Linux werken, terwijl u tegelijkertijd ook een Windows-omgeving nodig hebt. Een goed voorbeeld hiervan is het bouwen van websites. Natuurlijk kunt u een webserver en een database onder Windows laten draaien, maar de meeste internetproviders hebben Linux-servers met Apache als webserver en MySQL als database. Deze programma's zijn prima in andLinux te draaien, zodat u op één pc zowel met Windows-applicaties, zoals Dreamweaver, uw website kunt bouwen, en tegelijkertijd deze in de andLinux-omgeving kunt testen met Apache en MySQL. Daarmee hebt u dan een testomgeving die nagenoeg hetzelfde is als hetgene dat bij de provider staat. Een groot voordeel van andLinux is dat er geen aparte virtualisatielaag nodig is. Daarmee zijn de prestaties nagenoeg hetzelfde als van een gewoon Linux-systeem, en is er geen overhead van die virtualisatielaag te zien. Zeker bij moderne multicore-pc's zult u er geen last van hebben dat één core van tijd tot tijd voor andLinux wordt gebruikt. Het werkgeheugen wordt verdeeld tussen Windows en andLinux, waarbij er voor andLinux een maximum kan worden ingesteld.

Het enige belangrijke nadeel is wel dat de grafische prestaties duidelijk afhankelijk zijn van de X-server die andLinux meelevert. De fraaie 3D-effecten van bijvoorbeeld Compiz werken niet en bij het starten van de eerste andLinux-toepassing merkt u een kleine vertraging omdat dan ook de Windows X-server wordt gestart. Daarnaast moet u weten dat u geen fraaie Linux-desktop te zien krijgt. Hierdoor wordt het met name voor beginnende gebruikers allemaal wel wat moeilijker. Uw weg weten binnen Linux is een vereiste!

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • naadloze integratie in Windows

  • goede performance

  • volledige Linux-distributie

  • Linux desktop ontbreekt

Kortom, andLinux is een goede oplossing voor wie naast Windows tegelijk ook Linux wil of moet gebruiken, maar geen aparte pc erbij wil hebben. En hoewel andLinux is gebaseerd op het gebruiksvriendelijke Ubuntu, is het niet echt geschikt voor beginnende gebruikers. Gevorderden hebben daarentegen een eenvoudige manier om Linux serverprogrammatuur op hun Windows-pc te draaien.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten