De thuisserver begint zijn intrede te maken in de huiskamer. Naast Windows Home Server is er ook Amahi als gratis Linux-tegenhanger. Inmiddels zijn we bij de Fedora 14-versie van Amahi en is ook de website van het project goed opgepoetst.

De voordelen van een thuisserver als centraal punt in je computernetwerk zijn groot. Je kunt printers delen, mediadiensten installeren, webservers bouwen of natuurlijk gewoon iets simpels instellen, zoals een backupserver of een centrale file share waar iedereen bij kan. Vanzelfsprekend is bij dit alles een bekabeld netwerk aanbevolen.

Amahi is geen makkelijk besturingssysteem om even snel te installeren, je moet er de tijd voor nemen. Voor de installatie heb je een opstartbare Fedora 14-installatie nodig, bijvoorbeeld de opstartbare dvd van 3,1 GB. Na het aanmaken van een account bij Amahi kies je tijdens de setup van Fedora 14 (er is geen live-cd) voor Add additional software repositories. Hier vul je bij de repository name Amahi in en bij het webadres http://f14.amahi.org. Het is belangrijk dat dit tijdens de installatie gebeurt, want achteraf is de installatie niet meer om te zetten naar Amahi.

Na het afronden van de Fedora-installatie tref je op het bureaublad het icoon Amahi Installer aan. Hiermee maak je van de Fedora-installatie een Amahi-server. Er dient hier een code te worden opgegeven waarmee Amahi zichzelf installeert. Tot slot is nog een herstart vereist en dan kun je eindelijk aan de slag met het pakket.
 

Browserconfiguratie

Na de installatie is de interface van Amahi in de browser te openen via http://hda (op de server zelf) en via http://setup kun je daarna verder met het configureren van onder andere de file shares en applicaties. De server is uiteraard ook te benaderen via het lokale ip-adres. Het is aanbevolen de server een statisch ip-adres binnen het netwerk te geven, zodat het apparaat altijd onder hetzelfde adres te benaderen is, bijvoorbeeld 192.168.1.10.

De interface van Amahi is niet veel veranderd ten opzichte van de vorige versie die we getest hebben in combinatie met Fedora 9. Het opzetten van file shares en het instellen van bestandspermissies ervoor gaat gemakkelijk via de interface. Ook het installeren van nieuwe applicaties is erg makkelijk via de browser: je kunt hier meteen uit een kant-en-klare lijst applicaties selecteren en toevoegen aan Amahi. Ook is het mogelijk een vpn-server op te zetten, waarna je met de OpenVPN-client een verbinding kunt maken naar de server, mits je firewall/router goed staat geconfigureerd. Amahi kan zelf ook als router/firewall functioneren.

Helaas is er nog steeds geen geïntegreerde tool om de backups mee te maken op de server, die ook compatibel is met Windows. Je moet zelf met Windows Backup bijvoorbeeld een backup maken naar een van de shares op de Amahi-server. Wél kun je Jukebox of dlna-software installeren, waarmee je je media kunt streamen naar andere apparaten die deze interface ondersteunen. De keuze in het aantal pakketten maakt hier toch wel iets goed.



Voor Linux-liefhebbers

Amahi is iets vooruit gegaan, makkelijker te installeren en het aantal packages dat je kunt installeren is verveelvoudigd. Het blijft echter veel werk het pakket in te stellen en er dient affiniteit met Linux te zijn en algemene kennis van netwerken. Ook is de installatiehandleiding is niet erg gestructureerd en iets te specifiek. Een voorgeconfigureerde of gecompileerde installatie was in dit opzicht beter geweest.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • flexibele server

  • makkelijke applicaties installeren

  • veel configuratiewerk

  • nog geen backuptool

Met deze gratis software een stabiel draaiende thuisserver die, naar gelang je er tijd in steekt, modulair is uit te breiden met backups, streaming media en file shares.Downloadversie beschikbaarja

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten