Aan de slag met Windows 8

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Nog niet klaar voor primetime
  3. Bureaublad
  4. Metro-apps en Store
  5. Navigeren met Metro
  6. Metro-interface
  7. Installatie en instellingen
  8. Voorbereiding
De Consumer Preview van Windows 8 is de eerste testversie die ook geschikt is voor thuisgebruik. Hoewel Microsoft groot inzet op tablets, doet Windows 8 het ook prima op desktop-pc’s en laptops zonder aanraakscherm. Met de gratis download kun je dus meteen aan de slag.

Windows 8 is qua nummering dan wel de opvolger van Windows 7, maar qua focus is het een compleet ander product. Zoals bekend heeft Microsoft de interface flink onder handen genomen om Windows ook voor tablets geschikt te maken. De Metro-interface, zoals deze heet, heeft de kenmerkende tegels die we ook in Windows Phone 7 zijn tegengekomen. Voor aanraakschermen is dat erg handig. In één oogopslag zie je de belangrijkste apps en info en je swipet er makkelijk doorheen. Tegelijkertijd moet ook Microsoft erkennen dat de desktopgebruiker een zeer grote groep vormt. Zowel voor thuisgebruik als op kantoor is Windows de absolute standaard op de desktop-pc, dus kan Microsoft niet ineens met een touch-only interface komen. De Consumer Preview is dan ook een goede manier om te kijken hoe Windows 8 met muis en toetsenbord te bedienen is.

Deze testversie van Windows 8 proberen we expres op een normale desktop-pc, zoals de meeste mensen hem zullen gaan gebruiken. Zodra Windows 8 definitief uitkomt, zal de Metro-interface pas goed tot zijn recht komen, bijvoorbeeld voorgeïnstalleerd op tablets of all-in-one-pc’s. De vraag blijft: is Windows 8 ook nuttig op mijn desktop-pc? Moet ik upgraden? 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Preview, Besturingssystemen

Tags: preview, hands-on