abonneren

8 redenen om over te stappen naar Windows 8

Als je nog steeds met Windows 7 of ouder werkt en twijfelt of je naar Windows 8 wil overschakelen, dan kunnen wij je misschien net over het randje duwen met deze acht redenen om de stoute schoenen aan te trekken.

Voor het eerst in jaren heeft Microsoft nog eens een Windows uitgebracht die vernieuwend en fris oogt. Dat is enorm spannend. Hier zijn acht goede redenen om meteen over te schakelen naar het nieuwe besturingssysteem.

1. Je hebt een aanraakscherm

Windows 8 kan je bedienen met je vingers. Microsoft heeft deze keer veel inspiratie gehaald bij mobiele besturingssystemen, en Windows 8 werkt perfect op aanraakschermen. Je toestel bedienen via aanrakingen en voorgeprogrammeerde bewegingen gaat bijzonder vlot, en het is op zich een van de beste redenen om met het nieuwe besturingssysteem te beginnen.

Werk je nog op een ‘gewone’ pc, dan raden we je alvast aan om een aangepaste muis aan te sluiten, zodat je de vele vingerbewegingen kan gebruiken om sneller te bladeren, te zoomen enzovoort.

2. Je koopt een nieuw toestel

Koop je nu een nieuwe pc of laptop, dan heeft het geen zin om daar nog een oud besturingssysteem op te zetten. Zeker als je nieuwe toestel voorzien is van een aanraakscherm, of van een nieuwe muis die de bewegingen van Windows 8 ondersteunt.

De meeste laptops die nu op de markt komen, zijn al uitgerust met de nieuwe Windows, en zijn helemaal voorzien op de eigenheden ervan. Ooit moet je meegaan met je tijd.

3. Je programma’s werken nog

Windows 8 ziet er compleet nieuw uit, en het openingsscherm is een hele aanpassing, maar eens je een programma openklikt, blijft alles bij het oude. Alle programma’s die je in Windows 7 draaide, blijven netjes werken in deze nieuwe versie, want Microsoft heeft zijn best gedaan om alles compatibel te houden. Of toch, op de desktop. Er zijn meerdere versies van het nieuwe besturingssysteem. Op Windows 8 en Windows 8 Pro draait alles, maar op Windows RT, de versie voor tablets, draaien alleen apps uit de Windows Store.

4. Je houdt van apps

Met Windows 8 gaat Microsoft resoluut de richting uit van mobiele platformen. En dat betekent apps. In de Windows Store kan je naar hartenlust snuisteren in applicaties, zoals je dat misschien al van je Android- of iOS-toestel gewend bent. Er zitten er zelfs een paar bij die exclusief voor Windows 8 gemaakt werden. Windows Store gaat er bovendien prat op dat het alle apps op zijn dienst nakijkt, zodat je geen spam of malware kan binnenhalen.

5. Het is veiliger

Windows is nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, en daarom ook meteen het meest belaagde. Een virus voor Windows heeft nu eenmaal meer potentieel dan eentje voor Ubuntu.

Bovendien draait het bij gebruikers die niet altijd even slim omgaan met de beveiligingsinstellingen en die zichzelf standaard als administator aanloggen, waardoor het veel makkelijker wordt om foute software binnen te halen. Daar steekt Microsoft een stokje voor. Met elke nieuwe versie wordt hun besturingssysteem iets veiliger, en met de nieuwe telg is dat niet anders.

Windows 8 heeft de vertrouwde User Account Control aan boord, en zet ook meteen Windows Defender aan, een voorgeïnstalleerd antivirusprogramma. Dit is dus de eerste Windows waarvoor je in principe geen extra antivirussoftware nodig hebt.

6. Het is sneller

In theorie werkt elke nieuwe versie van Windows net dat tikkeltje beter. Dat is niet altijd even duidelijk – denk maar aan ervaringen met Windows Vista – maar bij Windows 8 is het wel gelukt.

De opstarttijd van programma’s is korter, multitasking gaat iets sneller enzovoort. Uit tests blijkt bijvoorbeeld dat Windows 8 ongeveer dubbel zo snel opstart als Windows 7. Het besturingssysteem is bovendien gemaakt voor mobiele toestellen, en werd dus bijzonder licht gehouden. Daardoor kan je het gebruiken om oudere toestellen een tweede leven te geven.

7. Het is properder

Onder Windows programma’s installeren – en weer verwijderen – was altijd een heel gedoe met installatieprogramma’s. En dan nog bleef er gegarandeerd rommel achter. Lijntjes in het register, en soms zelfs hele mappen die zich met geen stokken uit je Documenten lieten wegjagen.

Met Windows 8 zou dat verleden tijd moeten zijn, omdat je nu voornamelijk apps gebruikt. Apps installeren wordt bijna volledig geregeld door de Windows Store, en wanneer je ze weer wist, zijn ze ook echt weg. Je zal je pc dus minder vaak helemaal moeten herinstalleren.

En als het toch eens nodig blijkt, gaat het een pak vlotter. Windows 8 stopt je instellingen in de cloud en laat je, via de Refresh-functie, beginnen met een propere lei. Zo krijg je een nette, appvrije pc, die toch al de juiste instellingen voor jouw profiel kent.

8. SkyDrive-integratie

Cloudopslag bestond al even, en het is bijzonder handig om dezelfde bestanden te bereiken van op je computer, je tablet en je telefoon. Dat wordt net dat ietsje makkelijker als je op al die toestellen Windows hebt staan, want dan werken ze allemaal met Microsoft’s SkyDrive.

De gratis cloudopslagdienst draaide al naadloos op Windows Phone, en is in Windows 8 helemaal geïntegreerd in je systeem. Bestanden en foto’s kan je bewaren naar het web en van op eender welk platform.

Nieuw in Windows 8 is dat nu ook apps die dat willen, allerlei dingen kunnen opslaan in je SkyDrive, alsof het een lokale drive was. Handig voor save games, bijvoorbeeld, of fotobewerkers. Tot slot maakt de SkyDrive ook back-ups van je werkomgeving en je instellingen, zodat die meteen terugstaan wanneer je een nieuwe pc koopt.

Geschreven door: Els Bellens op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: