abonneren

5 Tips voor XP

Tekens met accenten, prullebak hernoemen, snel van gebruiker wisselen, virussen zoeken en vensters vergroten.1) TEKENS MET ACCENTEN

Waarschijnlijk is uw Windows zo ingesteld dat u bijvoorbeeld een accent aigu op de e kunt zetten door eerst het accent in te tikken en vervolgens de letter e. Maar dit werkt bijvoorbeeld niet bij ø. Om dit soort letters toch snel te maken, houdt u Ctrl ingedrukt, waarna u het gewenste accent intikt, dus Ctrl+/+o. U kunt nu bijvoorbeeld ook de ñ maken. Mocht u é niet kunnen maken op de makkelijke manier, dan kunt u hiervoor ook Ctrl gebruiken.

2) PRULLENBAK HERNOEMEN
Het is in XP helaas niet mogelijk om via de interface de naam van de Prullenbak te wijzigen. Wilt u toch een andere naam, open dan de registersleutel HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\
{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}. Het is verstandig om deze sleutel te exporteren, zodat u hem later kunt herstellen.

Dubbelklik op de waarde LocalizedString en verander de waardegegevens in de door u gewenste naam. Sluit de registereditor en breng het bureaublad in beeld. Druk op F5 om de verandering door te voeren.

In Vista kunt u overigens de prullenbak hernoemen door erop te rechtsklikken en te kiezen voor Naam wijzigen.

3) SNEL VAN GEBRUIKER WISSELEN
Gebruikt u XP met meerdere mensen? Dan is het handig om te controleren of Snel naar andere gebruiker overschakelen geactiveerd is. Hierdoor kunt u overschakelen naar een ander account zonder dat uw programma's worden afgesloten, waardoor u weer verder kunt werken als u weer naar uw eigen account overschakelt. Handig als iemand af en toe zijn e-mail wil lezen.

Is dit bij u niet het geval, open dan het Configuratiescherm en klik op Gebruikersaccounts. Klik vervolgens nogmaals op Gebruikersaccounts en vervolgens in het venster dat opent op De manier waarop gebruikers zich aan- en afmelden wijzigen. Vink nu de opties indien nodig aan en klik op Opties toepassen.

Om deze instellingen te wijzigen, moet u wel zijn ingelogd met een administrator-account. Om nu naar een andere gebruiker over te schakelen, kiest u Afmelden in het startmenu en kiest u Andere gebruiker.

4) VIRUSSEN ZOEKEN
Wanneer u onder XP het antivirusprogramma AVG hebt geïnstalleerd en het startmenu in de klassieke weergave gebruikt, dan zult u onder Zoeken de optie zien om te zoeken naar virussen. Hiermee wordt AVG geopend. Overbodig, want het programma draait ook in het systeemvak. Wanneer u AVG uit zoeken wilt verwijderen, dan opent u de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\
Windows\CurrentVersion\Explorer\FindExtensions\Static\Avg7Find.

Rechtsklik op deze sleutel en kies Verwijderen.

De verwijzing verdwijnt uit Zoeken, door het startmenu even om te schakelen naar Menu Start door te rechtsklikken op de startknop en te kiezen voor Eigenschappen. Zet het startmenu vervolgens op Klassiek en de verwijzing naar AVG onder zoeken is verdwenen.

5) VENSTERS VERGROTEN
Sommige vensters die u op het oog niet kunt vergroten, omdat de knoppen hiervoor ontbreken, kunt u in Windows toch vergroten. Dit doet u door te klikken op de vensterbalk bovenin beeld. Deze methode werkt bij vensters die u bijvoorbeeld ziet als u een bestand wilt openen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie