abonneren

5 Tips voor Vista

Bovenliggende map, Opdrachtprompt, Bubbels aanpassen, Virusscanner en Presentatie geven.Bovenliggende map

In Windows XP zit er in de Verkenner een knop om snel naar de bovenliggende map te gaan. Door hier een aantal keer op te drukken, kunt u razendsnel naar bijvoorbeeld de root navigeren. In Vista is deze knop verdwenen, maar u kunt in de adresbalk op elke bovenliggende map klikken. Vindt u dit niet handig, dan kunt u snel naar de bovenliggende map via de toetscombinatie Alt+cursortoets omhoog.

Opdrachtprompt
Wilt u een programma als Administrator uitvoeren, dan hoeft u geen speciale snelkoppeling te maken of te rechtsklikken op een programma. U kunt in plaats hiervan de opdracht voor het programma intikken in het zoekveld dat u ziet als u op de startknop drukt en vervolgens Ctrl+Shift ingedrukt te houden voordat u op Enter drukt. Om bijvoorbeeld de opdrachtprompt als administrator uit te voeren, tikt u cmd in het zoekveld en gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+Shift+Enter. Helaas werkt dit trucje niet met alle programma's.

Bubbels aanpassen
In Vista zit een grappige schermbeveiliging die bubbels over uw scherm laat zweven. Wanneer u op Instellingen klikt, zal Windows melden dat u niets kunt veranderen aan deze schermbeveiliging. Maar... dat is niet helemaal waar, want via het register kunt u het uiterlijk van deze schermbeveiliging naar uw hand zetten.

Open de registersleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
Screensavers\Bubbles.

Maak een nieuwe 32-bits DWORD-waarde die u MaterialGlass noemt. Verander de waardegegevens in 0 voor metalen bubbels of 1 voor doorzichtige bubbels. Om de bubbels op een zwarte achtergrond weer te geven maakt u de waarde ShowBubbles, waarbij een waarde van 0 een zwarte achtergrond is en 1 het bureaublad toont. U kunt verder de schaduwen uitzetten door de waarde ShowShadows te maken, waarbij 0 geen schaduwen geeft en 1 wel.

Virusscanner
Herkent Vista uw virusscanner niet goed en krijgt u daarom meldingen dat uw virusscanner verouderd is, dan kunt u deze vervelende melding gelukkig uitschakelen. Klik op de startknop en kies Configuratiescherm. Klik op Beveiliging, Beveiligingscentrum. Klik in het venster dat nu verschijnt op Waarschuwingen van Beveiligingscentrum wijzigen. Klik op Geen melding weergeven en het pictogram niet weergeven (niet aanbevolen) om helemaal geen meldingen meer te zien en ook het waarschuwingspictogram in het systeemvak niet meer te tonen.

Presentatie geven
Gebruikt u een laptop met Vista om presentaties te geven, dan heeft Vista een handige presentatiemodus. Wanneer u deze inschakelt, zal Windows geen meldingen geven en wordt de schermbeveiliging uitgeschakeld. Ook kan er automatisch een andere bureaubladachtergrond worden weergegeven. Om de presentatiemodus in te schakelen drukt u op de Windows-knop + X. Het Windows Mobiliteitscentrum zal nu openen. Klik op Inschakelen bij het onderdeel Presentaties. Er zal nu een pictogram in het systeemvak verschijnen, dubbelklik hierop om de instellingen te veranderen. Hier kunt u een alternatieve achtergrond instellen. Deze tip werkt alleen als u een laptop gebruikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Besturingssystemen

Tags:

Laatste reactie