abonneren

4 Tips voor Vista

Opgeslagen spellen, Bestanden hernoemen, Veiliger aanmelden en Betrouwbaarheid.1) Opgeslagen spellen

In de bij Vista meegeleverde spellen kan de status van een spel worden opgeslagen. Hebt u een keer een spel opgeslagen, dan wordt u telkens gevraagd of u met dit opgeslagen spel wilt doorgaan. Wanneer dat niet het geval is, dan is die melding natuurlijk vervelend. U kunt opgeslagen spellen verwijderen door het programma Spelverkenner te openen dat u in dezelfde map vindt als de spellen. Rechtsklik vervolgens op het spel waarvan u de opgeslagen spellen wilt verwijderen en kies Opgeslagen spellen. In het venster dat nu verschijnt kunt u de opgeslagen spellen verwijderen.

2) Bestanden hernoemen
Wanneer u in Vista een bestandsnaam wijzigt, dan kunt u snel naar het volgende bestand in de map gaan door op Tab te drukken. Hierdoor zal bij dit bestand de optie Naam wijzigen actief worden. Dit handigheidje werkt helaas niet onder Windows XP.

3) Veiliger aanmelden
Via een instelling kunt u het aanmelden in Vista veiliger maken. U moet dan eerst Ctrl+Alt+Delete indrukken voordat u uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt intikken. Hierdoor hebben schadelijke programma's minder kans om het aanmelden na te bootsen en wachtwoorden te achterhalen. U activeert deze optie door control userpasswords2 in het veld Zoekopdracht starten van het startmenu in te tikken en op Enter te drukken. Het venster Gebruikersaccounts zal nu verschijnen. Open het tabblad Geavanceerd en zet een vinkje bij de optie Gebruikers moeten op Ctrl+Alt+Delete drukken.

4) Betrouwbaarheid
Nieuw in Vista is het handige hulpprogramma Betrouwbaarheids­ en prestatiecontrole. Hiermee controleert u of Windows betrouwbaar draait. U start dit onderdeel op door in het zoekveld van het startmenu betrouwbaarheid in te tikken. Handig is vooral het onderdeel Betrouwbaarheidscontrole in het mapje Controlehulpprogramma's. U ziet hiermee een overzicht per dag van de periode dat Windows draaide en welke fouten er per dag geconstateerd zijn. Mocht u harde fouten zien bij het onderdeel Geheugen bij het Bronnenoverzicht, dan is dit niets om u zorgen over te maken. Een harde fout is namelijk geen fout, maar slechts informatie die niet meer in het fysieke geheugen staat en die uit het wisselbestand moet worden gehaald.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Besturingssystemen

Tags: