Niet iedereen zal het Zweedse merk Fractal Design kennen. Het zijn namelijk de giganten als Cooler Master, Antec of bijvoorbeel Lian Li die de lakens uitdelen in het land van pc-behuizingen. Toch loont het de moeite eens naar deze Scandinaviërs te kijken als u een stille en gestyleerde behuizing zoekt!

De Fractal Design Define XL is eigenlijk een groter broertje van de Define R3. De behuizing oogt nagenoeg gelijk, wat een groot pluspunt is, want de uiterst
strakke Define R3 ziet er prachtig uit.

Interne verschillen


Intern zijn er behoorlijk wat verschillen tussen de R3 en de XL. Zo is de XL opgedeeld in twee segmenten: één voor het systeem, en één voor de voeding en harde schijven. Handig voor de airflow en warmte afvoer! Tevens heeft de XL nog een behoorlijk forse fan bovenin (18 cm). Deze heeft een zuigende werking en staat een beetje schuin naar achteren. Dit lijkt op het eerste gezicht een vreemde keuze, aangezien Fractal Design de bovenkant van de kast niet open heeft gemaakt. Echter achterin is wel een stukje geperforeerd. Dat de Zweden niet achterlijk zijn, blijkt na het inbouwen van het systeem. Deze fan voert behoorlijk wat warmte af. Kortom: het werkt!

Lekker ruim


De behuizing is dus opgedeeld in twee segmenten. Onderin kunnen een voeding en zes schijven. Bovenin kan elk moederbord tot E-ATX en nogeens vier schijven. Verder is er nog plek voor vier 5,25” apparaten, zoals een cd- / dvd- / blu-ray drive, cardreader, reservoir, etc.
Voor de airflow heeft Fractal Design een 18cm fan bovenin, een 14 cm fan achterin en nog één 14 cm fan voorin geplaatst. Deze zijn vrij stil, maar er zijn nog stillere modellen van 14 cm te koop. Er is nog plek voor twee extra fans: één extra voorin en nog één aan de zijkant. De fan aan de zijkant raden wij af om een goede airflow te behouden.

Heerlijk werken


Het kabelmanagement van de XL is echt geweldig. Er is veel plek tussen de moederbord-tray en het zijpaneel, zodat dikke kabelbomen prima achterlangs kunnen. Ook heeft Fractal Design gedacht aan genoeg doorgangen zodat je op bijna elke belangrijke plek een kabel kan doorvoeren. Met de nadruk op bijna, want Fractal is wel vergeten bovenaan het moederbord een doorgang bij de 8-pins cpu-aansluiting te maken. Jammer, nu moeten we toch nog de kabel overlangs trekken.

Toch wat schroefjes


Echter, dat is zo’n beetje het enige nadeel dat we kunnen vinden. Het inbouwen gaat verder vlekkeloos en prettig. De harddiskbays werken zeer prettig en zijn geheel gedempt met rubbertjes, zodat trillingen geen kans krijgen om door te resoneren. Een schroefloos systeem voor de 5,25”-bays zou wel welkom zijn. De concurrenten Antec en Cooler Master hebben dit ook. Een mooi en eigenlijk noodzakelijk detail zijn de filters voor de ventilatoren aan de voorzijde van de behuizing. Deze zijn gelukkig erg gemakkelijk weer schoon te krijgen; kwestie van het deurtje openen en schoonzuigen.

On top of this...


Dat Zweden verder denken dan design mag nu duidelijk zijn. Ook bij de aansluitingen bovenop de behuizing is gedacht aan gebruiksgemak. We zien vier usb-poorten, een e-sata-poort (wie gebruikt die nog?) en audio-aansluitingen. Gelukkig zijn alle kabels lang genoeg, zodat intern aansluiten zonder kabelbende kan.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Ruim

  • Superfijn kabelmanagement

  • 10 hdd slots, gedempt

  • Goede airflow

  • 5,25" bays mogen schroefloos

We zijn erg te spreken over deze behuizing. Allereerst oogt hij strak, degelijk en chique. Ten tweede is het een genot om mee te werken. Binnen een paar uur is een uiterst schoon, stil en goed ventilerend systeem te bouwen. Dit is vooral te danken aan het uitstekende kabelmanagement. Wat leuk zou zijn voor een volgende versie is een schroefloos systeem voor de 5,25” apparaten en een extra kabeldoorgang, bovenaan bij het moederbord.Moederbordformatenextended-ATX
ATX
micro-ATX
MateriaalAluminium en staalKleurZwart5.25-inch bays43.5-inch bays (extern)13.5-inch bays (intern)10Usb2.0-poorten4eSata-poorten1Audio-in/uitjaCardreaderneeDisplayneeKoeling1 x 18cm, 4 x 14 cm / 12 cmAfmetingen232 x 560 x 561 mmGewicht (kg)18

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten