De beste atx-behuizingen vergeleken

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op pagina 2
De juiste behuizing kiezen valt niet mee. In de praktijk blijkt dat simpelweg afgaan op de foto’s van de fabrikant vrij riskant is en daarom helpen we je graag op weg. Wij haalden van zeven fabrikanten verschillende modellen in huis, om te achterhalen wat de beste atx-behuizingen van het moment zijn.

Stel je zelf een pc samen, dan moet je de onderdelen inbouwen in een behuizing. Een geschikte behuizing uitkiezen is grotendeels een kwestie van smaak. Omdat de markt voor behuizingen zeer volwassen is zien we tegenwoordig (absolute onderkant van de markt daargelaten) nagenoeg geen dramatisch slechte behuizingen meer, waardoor je je veelal prima door emotie kan laten leiden.

Hoewel wij hier wel op zoek zijn naar de objectief beste behuizingen, willen we vast meegeven dat geen van de zeven door ons uitgezochte modellen een onvoldoende verdienen. De juiste keuze vereist dus het afzetten van de plus- en minpunten tegen jouw unieke situatie.

Desondanks lopen de producten sterk uiteen, zowel kwalitatief als op het gebied van eigenschappen, en kunnen we door een uitgebreide hands-on ervaring met behuizingen objectief onderscheid maken tussen redelijke, goede en uitstekende producten.

We benaderen behuizingen met een praktische blik: zijn de materialen goed, is het inbouwen een soepele ervaring of juist lastig, zitten er stoffilters op, is de standaardkoeling afdoende, en worden mechanische schijven gedempt of laten ze de hele kast resoneren.

Een soepele inbouwervaring waarderen we voor zowel nieuwkomers als ervaren computerbouwers, waarbij we extra punten geven voor behuizingen die je helpen ook de afwerking van de interne bekabeling netjes te krijgen. We beoordelen zowel de standaard aanwezige koeling als de potentiele koeling voor gebruikers van high-endsystemen.

beste atx-behuizingen
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten in leesbaar formaat.

Cooler Master MasterCase MC500

Denk je aan een pc-behuizing, dan denk je al snel aan Cooler Master. Twee jaar geleden kwam de Taiwanese kastengigant met het MasterCase-concept, allerlei verschillende varianten op basis van één chassis. Iedere variant kun je daarnaaast uitbreiden met extra’s als een andere afwerking van de voor- of bovenkant, extra ruimte voor harde schijven, of verschillende led-elementen.

De MC500 is weliswaar slechts het 84 euro kostende basismodel, maar met twee grote ventilatoren, een solide glazen zijpaneel en volop ruimte mis je weinig. Wil je nog een dvd-station gebruiken? Dan is dit is de enige behuizing in deze vergelijking die daar ruimte voor biedt. Het meest overtuigende aspect is echter de kwaliteit; wat chassis betreft is dit de meest degelijke behuizing in de vergelijking. Niet gek, gezien het feit dat dit chassis ook aan de basis staat van meer dan 200 euro kostende MasterCases.

Inhoudelijk valt er heel weinig te klagen, het is een uitstekende basis waarmee je alle kanten op kan. De MC500 is wel ruimschoots de grootste in de test, fijn voor uitgebreide systemen, maar eigenlijk onnodig groot voor de meeste gangbare systemen. Ook zie je dat hij ontworpen is om verder aangekleed te worden, bijvoorbeeld met de (optionele) extra kap bovenop. De basisuitstraling is hierdoor wat Spartaans. Spreekt het grotere formaat je echter aan en is het grote gewicht geen probleem, dan mag je deze bovenaan je lijstje zetten.

Cooler Master MasterCase MC500

Website coolermaster.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Veel inbouwmogelijkheden
 • Veel optionele extra’s
 • Minpunten
 • Groter dan noodzakelijk
 • Zwaar

Corsair Spec Omega

Met de Spec Omega gaat Corsair in tegen de nieuwe standaard in deze prijsklasse waarin alles strakker en onopvallender moet. Met agressieve lijnen, een opvallende voet, led-balk in de voorzijde en verlichte ventilator is de Spec Omega echt een verschijning. De behuizing is bovendien in meerdere kleurstellingen te krijgen.

Dit soort futuristische ontwerpen is echter alleen met kunststoffen te realiseren, waardoor de subjectieve bouwkwaliteit lager ligt dan bij de kasten die meer metaal gebruiken, bijvoorbeeld de Cooler Master, Phanteks, NZXT en Fractal. Het gebruikte kunststof is echter van prima kwaliteit en veel beter dan bijvoorbeeld de Thermaltake View 28. Ook intern is de Spec Omega stevig, maar mist hij wel de wat luxere afwerking van de concurrenten en dat zie je bij een afgebouwd systeem. De twee ventilatoren geven voldoende koeling, maar extreem veel ademruimte heeft de kast niet. Zwaarder dan een systeem met mid-range videokaart zouden we niet overwegen zonder extra ventilatie.

Het is duidelijk dat je je in de eerste plaats aangetrokken dient te voelen tot dit opzichtige design. De Spec Omega is zeker geen slechte kast, maar het is wel de duurste in de vergelijking. En als we voorbij dat unieke ontwerp kijken dan zien we niets wat deze kast beter doet dan de concurrenten. Liefhebbers van een wat meer ingetogen uitstraling zouden we aanraden de Corsair Carbide 275R te bekijken. Helaas kwam die te laat voor deze test, maar voor twee tientjes minder zien we daar een chique alternatief met luxere interne afwerking.

Corsair Spec Omega

Website corsair.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Opvallend, uniek design
 • Kwalitatief ok
 • Ruim voldoende inbouwopties
 • Minpunten
 • Maximale koeling beperkt
 • Intern minder luxe
 • Prijs-kwaliteitverhouding wat minder

NZXT S340 Elite

De NZXT S340 Elite is inmiddels anderhalf jaar op de markt, wat het één van de oudere modellen in de vergelijking maakt. De S340 Elite heeft als weinig andere de ontwikkelingen in de markt voor behuizingen weten te beïnvloeden. De S340 Elite bracht glas onder het 100 euro prijspunt en dankzij handige interne trucjes kun je heel eenvoudig en snel een strak afgewerkt systeem bouwen.

Nog altijd is het een kwalitatief solide, eenvoudig te bouwen computerbehuizing met een redelijke standaardkoeling en een bescheiden geluidsproductie. Dankzij het slimme design kun je met de NZXT nog steeds eenvoudig een net ogend systeem neerzetten. Voor vr-liefhebbers zijn de aanwezige hdmi-aansluiting en de magnetische puck om je vr-headset (of hoofdtelefoon) aan te hangen handige extraatjes.

Met voldoende koeling, een mooie balans tussen afmetingen en interne ruimte voor praktische systemen, en een stalen afwerking van de voorzijde blijft de NZXT S340 Elite een solide keuze. En ook deze kast is in meerdere kleurstellingen te koop.

NZXT S340 Elite

Website nztx.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Solide behuizing
 • Slim interieur
 • Meerdere kleurstellingen
 • Minpunten
 • Mist echt onderscheidende features

Phanteks P400S Tempered Glass

De Phanteks P400S is een iets jongere behuizing die vergelijkbaar is met de NZXT S340 Elite. Ook hier treffen we een behuizing aan die een mooie balans biedt tussen voldoende interne ruimte voor praktische systemen en een buitenkant die niet onnodig groot is. Net als elke andere Phanteks-kast geven we complimenten voor het netjes afgewerkte interieur waarmee het bouwen van een strak ogende computer eenvoudig is.

Voor 89 euro gaat Phanteks vervolgens nog verder. Er zit een fan-controller op de behuizing, waarmee je de snelheden van de ventilatoren eenvoudig kunt aanpassen en een rgb-led-controller waarmee je led-strips (één is meegeleverd) naar wens kunt laten kleuren. De kast is in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar. Dit zijn natuurlijk sterke extra’s.

Met een voorzijde van metaal en metalen kappen die je kunt gebruiken om de bovenzijde strak af te werken of te laten ventileren zit Phanteks met deze kast heel dicht tegen het label ‘perfecte case’. Helaas laat Phanteks enkele steekjes vallen, bijvoorbeeld in de wat slordige afwerking van enkele randjes. De Phanteks P400S blijft als geheel echter een uitstekende koop - als het ontwerp je aanspreekt. Voor een relatieve nieuwkomer op de markt is dat een heel behoorlijk resultaat.

Phanteks P400S Tempered Glass

Prijs € 89,-
Website phanteks.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Fan- en led-controller ingebouwd
 • Meerdere kleurstellingen
 • Minpunten
 • Afwerking hier en daar minder
 • Beschikbaarheid soms beperkt

Geschreven door: Stephan Overbeeke op

Category: Review, Behuizingen

Tags: corsair, sharkoon, atx