abonneren

Cosmos 1000

Zoekt u een pc-behuizing? De Coolermaster Cosmos 1000 neemt u niet zomaar even mee: de kast weegt een ton vanwege de duurzame materialen.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Cosmos 1000 is massief in omvang én gewicht. De kast is opgetrokken uit aluminium en staal; de voorzijde is van aluminium en zwart plastic. De Cosmos 1000 zal in ieder geval zeker blikken trekken met zijn opvallende verschijning. De zijpanelen, die versterkt zijn met een stalen frame, kunnen met een simpele hendel vergrendeld worden en zijn geluidsdicht gemaakt om kastvibratie te reduceren. Aan de boven- en onderzijde van de kast zitten 25mm-handgrepen. De bovenste om de kast te tillen, de onderste om de kast van de grond te houden en zo de luchtstroom niet te hinderen.

Een verwijderbare luchtschacht en 120mm-ventilator zuigen frisse lucht aan, rechtstreeks naar de harde schijf-bays aan de bovenzijde van de behuizing. Een tweede 120mm-ventilator zit boven achterin de behuizing; twee extra fans zijn in de bovenplaat van de kast gebouwd en ze zijn allemaal voorzien van vier-pins molex-stekkers. Ondanks de overdaad aan fans is de kast behoorlijk stil, ook wanneer ze op volle kracht draaien.

De verwijderbare 3.5-inch bays bevinden zich onderin de kast. Er zijn er maar liefst zes van aanwezig, elk bevestigd met een enkele duimschroef en vergrendeling. De bays zijn uitgevoerd met rubberen ringetjes om trillingen van de harde schijven tegen te gaan. De vijf 5.25-inch bays kunnen ook zonder gereedschap gebruikt worden. De bodemplaat voor het moederbord is niet verwijderbaar, maar er is duidelijk voor verschillende ATX-formaten aangegeven waar de bodemschroeven geplaatst moeten worden.

We zijn blij verrast door het meegeleverde gereedschapskistje, dat kleine schroevendraaiers, kabelklemmen, schroeven, zelfklevend klitteband en extensiekabels bevat. Verder zien we bovenop de kast het i/o-paneel met een power- en resetknop, vier usb2.0-poorten, twee audiopoorten, een firewire en een esata-poort.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende bouw
  • Veel mogelijkheden
  • Indrukwekkend uiterlijk
  • Vaste bodemplaat
  • Loodzwaar
Wie zijn computer niet vaak mee de deur uitneemt, heeft aan de Cosmos 1000 een enorm duurzame kast die zowel van binnen als van buiten goed afgewerkt is. Gereedschap heeft u nauwelijks nodig bij de Cosmos 1000, maar de keerzijde is het prijskaartje.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Behuizingen

Tags: