abonneren

Cooler Master Cosmos 2

Je hebt high-end en je hebt high-end. Cooler Master zet met de Cosmos II een regelrecht statement de markt in. Een behuizing van 300 euro en ruim 20 kilogram. Dat zal niet iedereen zomaar in zijn werkkamer zetten!

None

De Cosmos II is echt een geweldig mooie behuizing. Het is echt een statement. Zowel op gebied van grootte als op gebied van afwerking. Helaas zien we nog een puntje van kritiek: de kunststof randen en de kunststof bovenzijde. Dat moet echt van aluminium in deze prijsklasse. Ook vinden we de bekabeling van de fans wat onhandig. Dat kan mooier. Verder valt er heel erg weinig kritiek te leveren. Prachtige behuizing!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ruim
  • Deuren erg mooi uitgevoerd
  • Kabelmanagement
  • Minpunten
  • Afwerking met kunststof
  • Kabels fans onhandig

Het is – als je er vanuit technisch oogpunt naar kijkt – echt een beauty. De kast is natuurlijk erg groot, maar door de rondingen ziet het er niet log en imponerend uit. De handvatten aan de bovenkant zullen voor sommige gebruikers wat vreemd ogen, maar ze zijn geen onzin, gezien het gewicht van de kast; 22 Kg schoon aan de haak!

Cosmetisch verantwoord

Een bijzonder mooi detail is hoe de panelen aan de zijnkant openen. Deze hangen in een scharnier en gaan open met een schuifontgrendeling aan de achterzijde van de kast. Echt heel mooi uitgevoerd. En wederom geen overbodige luxe, gezien het gewicht van de panelen. Hoewel niet geheel van metaal zijn ze vrij zwaar. Het is overigens mogelijk de panelen los te koppelen, mocht dat wenselijk zijn. Ze scharnieren tot 90 graden wat in bepaalde gevallen niet handig zal zijn. 

Als we de behuizing openen, zien we een behoorlijke klos met kabels. Een beetje jammer, want een groot deel is voor de fans en fancontroller (erg chique met tiptoetsen). Wij hadden graag gezien dat dit wat mooier was opgelost. Wellicht door bedrading weg te werken en vaste aansluitpunten de centraliseren, zodat ze gemakkelijk aan de voeding gekoppeld kunnen worden. Moet te doen zijn, gezien de prijs van deze Cosmos II (300 euro). Wel heeft Cooler Master gedacht aan een tweetal usb-3.0 frontaansluitingen en ruim voldoende usb 2.0-front connecties (4 stuks). Ook zien we e-sata en microfoon en hoofdtelefoon.

Plastic cosmos

De bouwkwaliteit van de Cosmos is uitstekend op één punt na: de kunststof bovenkant en zijranden. Deze hadden wat ons betreft ook van aluminium gemogen. Het voelt gewoonweg te goedkoop aan. Niet dat de afwerking van het kunststof niet goed is, maar het voelt gewoon niet goed.

Verder zien we een zéér degelijk frame, nergens scherpe randen en erg veel werkruimte, wat prettig is voor tweakers die met vloeistofkoeling aan de gang willen; daarvoor is deze kast echt een droom. Alles is voorbereid op vloeistofkoeling: de bovenzijde is te verwijderen om een radiator te kunnen huishouden, slangen hebben alle ruimte en er is ook voldoende ruimte voor een reservoir. Voor wie geen zin heeft in 'water': ook de grootste luchtkoelers passen met gemak.

Meesterlijk kabelmanagement

Het is natuurlijk geheel in de lijn van verwachtingen, maar toch vermelden we het graag: het kabelmanagement is uitstekend bij de Cosmos II. Alles is keurig achterlangs te leggen en er is voldoende ruimte voor dikkere kabels en er zijn vooral genoeg doorgangen voor kabels. En gelukkig zijn er ook voldoende bevestigingspunten waar je met tie-wraps zaken vast kunt zetten. Even maken we ons zorgen over kabellengte voor de 8-polige cpu-voeding. Gelukkig levert Cooler Master een verlengkabeltje mee. Mooi detail.

Ook mooie details zijn het klepje aan de voorzijde dat subtiel naar beneden glijdt, de tiptoetsen voor de fans en de hot swappable drive bays (twee stuks). Dat is toch het soort extra’s dat je alleen krijgt in het bovenste segment.

Oneindige Cosmos

Tenslotte willen we nog graag vermelden dat Cooler Master Extended ATX-moederborden toelaat en dat het plaatsen van (hele) grote videokaarten absoluut geen probleem is. Net als het volbouwen met harde schijven: de Cosmos II laat er 13 toe! Stel je voor dat je alleen maar 4TB-schrijven plaatst: dan hebt u dus 52TB aan opslag. Ongelooflijk.

Cooler Master heeft 10 posities voor 12cm fans. Aan de voorzijde zit standaard een 20cm fan voor airflow. Ook zit er een 14cm achterin en een 12cm bovenin. Tenslotte heeft de Cosmos nog twee 12cm fans bij de harddisk-bay voor koeling. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Behuizingen

Tags: behuizingen