abonneren

CM Storm Sniper

Cooler Master heeft een nieuwe lijn opgezet: de CM Storm. Deze lijn – of beter gezegd: sub-brand – is speciaal gericht op gamers. Gamers die veel airflow wensen en een goed gevulde beurs hebben weliswaar, want goedkoop zijn kasten niet. Daarentegen zijn de bezitters verzekerd van goede kwaliteit en een gigantische luchtverplaatsing.

None

10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met een enorme 20cm fan – met blauwe ledjes – aan de voorzijde en een identieke fan bovenin de kast, is er al ruim voldoende luchtverplaatsing in de Sniper. Echter, Cooler Master heeft ook nog een 12 cm fan achterin geplaatst en biedt ook de mogelijkheid een 14cm fan in de bodemplaat te monteren. En wie dat nog niet genoeg vindt: we vinden ook in het zijpaneel montagegaten voor een 20 cm fan. Wie heeft meegeteld: dat zijn drie 20 cm fans, één 12 cm fan en een 14 cm fan. Niet slecht voor een miditower.

Stilletjes


Bovenop de kast vinden we een uitgebreid io-paneel. We zien 4 usb-poorten, een firewire-aansluiting en een e-sata poort. Uiteraard ontbreken ook niet de microfoon- en de hoofdtelefoonaansluiting. Naast deze in- en uitgangen heeft Cooler Master een grote draai- en drukknop geplaatst. Deze regelt de verlichting en het toerental van de ventilatoren. We moeten zeggen dat deze erg prettig werkt. Met een draai aan de knop is het systeem zwaar te koelen of muisstil te maken. Naast de regeling van de ventilatoren, is de aan- en uitknop. Wat we echter missen, is een reset-knop. Vreemd, aangezien elke pc nog wel eens wil hangen en een resetknop dan de uitkomst biedt.

Opbouwen


Cooler Master heeft voor de Sniper-kast hoogwaardig, stevig staal gebruikt. Daardoor is een uitermate stevige behuizing ontstaan. Om de kast een robuust en stoer uiterlijk mee te geven, heeft Cooler Master voor dik, stevig zwart plastic gekozen. Een goede keuze, want de kast voelt niet alleen stevig aan, de combinatie van de blauwe ledfans en het zwarte plastic is ook nog eens lekker stoer. En dat is iets wat uitermate belangrijk is in de gamingwereld.
Wie aan de slag gaat met de Sniper, zal snel merken dat er goed is nagedacht over de behuizing. Zo is een opvallend punt dat de moederbordtray niet uitneembaar is. Waarschijnlijk heeft Cooler Master hiervoor gekozen om de stevigheid van de kast te behouden. Immers: een uitschuifbare ‘lade’ is minder stevig dan een vast gelast stuk staal. Nu is het ontbreken van een ladesysteem normaal gesproken een groot minpunt, maar bij de Sniper is zoveel ruimte om het moederbord te plaatsen, dat we er helemaal geen last van hebben ondervonden.
Een tweede punt dat opvalt is de afstand van de achterzijde van de kast tot de 5,25-inch drivebays en de 3,5-inch harddisk slots. Deze is groot genoeg om gigantische, full length videokaarten te kunnen plaatsen. En dat is een groot pluspunt voor de gebruikers van bijvoorbeeld een 4870X2, of een GTX 295.
Een mooi detail is dat de Sniper goed voorbereid is op waterkoeling. Zo zien we al twee gaten voor slangen in het achterpaneel en is de bovenplaat van de behuizing gemakkelijk te verwijderen om er een radiator onder te kunnen plaatsen. En dat is een goede plek, aangezien warmte stijgt en onder de radiator tevens een grote, stille 20 cm blaast.

Lekker opgeruimd


Het kabelmanagement van de Sniper is in één woord subliem. Achter de moederbordtray is een zee aan ruimte om grote trossen kabels weg te werken. Ook op de bodemplaat achter de voeding is ruimte vrijgelaten om voedingskabels uit de airflow te houden. Het resultaat van dit keurige kabelmanagement is een ‘schoon’ systeem dat ook koel blijft onder volle belasting.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Briljant kabelmanagement
  • Uitermate stevig
  • Veel ruimte
  • Ventilatorregeling
  • Resetknop ontbreekt
De CM Storm Sniper is een erg prettige kast om mee te werken. De layout is goed doordacht, waardoor in deze miditower een zee van ruimte voor handen is. Dankzij het briljante kabelmanagementsysteem is een zeer ‘schoon’ opgebouwd systeem realiseerbaar, wat weer leidt tot een stil en koel werkend systeem. En hoewel €150 veel geld is, is de Sniper elke cent waard; het is lastig een betere kast in dit prijssegment te vinden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Behuizingen

Tags: