abonneren

Antec P280

De behuizing is één van de belangrijkste zaken bij het samenstellen van een pc. Dit is vanwege een aantal redenen: je kijkt er de hele dag naar, het zorgt voor koeling, uitbreidbaarheid en diverse aansluitmogelijkheden. Wij bekijken vandaag de P280 van Antec.
Score
90
  • Pluspunten
  • Goede airflow
  • Goed kabelmanagement
  • Werkt prettig
  • Strak uiterlijk
  • Minpunten
  • Geen

None

Wij vinden de Antec P280 een prettige behuizing. Inbouwen gaat snel, netjes en gemakkelijk. Daarbij komt dat de kast goed oogt, stil is en een prima airflow biedt. We raden voorin nog wel een extra fan aan voor wie gaat overklokken. Iedereen die een betaalbare, degelijke en strakke behuizing zoekt, zal een prima partner vinden in de nieuwe Antec P280.

De P280 is de nieuweling in de Performance One Serie: de topserie van Antec. De P280 is de opvolger van de P180-lijn die de crème de la crème vertegenwoordigt van het Amerikaanse bedrijf. Er is overigens nog een hoger model geweest: de P190 met dubbel uitgevoerde voedingen.

Strak

Antec houdt van strak en zakelijk. Dat hebben ze wel bewezen met de vorige P-modellen. Het heeft als consequentie dat sommigen de behuizingen wellicht wat saai en smakeloos vinden. Wij vinden het eerder tijdloos en neutraal. Het past wel in elk interieur. Toegegeven: er zijn mooiere en chiquere behuizingen, maar Antec zet – gezien het bedrag – een zeer nette behuizing neer; de P280 kost €139.

Lekker ruim

De P280 is een forse behuizing. Hij is groter dan de P183 V3, wat al geen kleintje was. Het is met name de lengte die opvalt. Dit komt de flexibiliteit in videokaartkeuze en grotere moederborden (zoals XL-ATX) ten goede. De maximale lengte van een uitbreidingskaart is 33 cm volgens Antec. 

Grote koelers vormen door de breedte van 23cm ook geen enkel probleem. Wij hebben zonder problemen een forse Cooler Master Hyper 412S erop gekregen. Volgens Antec past een koeler tot 17cm hoogte.

Bouwen

Opvallen bij de P280 is dat het ‘twee kamer’ ontwerp verdwenen is. De P180-serie en P190 hadden een opbouw waarbij de voeding en drive-bays in een aparte kamer zaten. De reden dat Antec het heeft laten vallen, is vanwege het betere kabelmanagement en gemakkelijkere installatie. Het kan echter wel ten koste gaan van de koelprestaties. Wij denken dat het verschil echter niet zo heel groot is.

Het werken met de P280 gaat bijzonder prettig. Antec heeft een fors deel uit de moederbord-tray gehaald, zodat het installeren van een cpu-koeler bijzonder gemakkelijk gaat. De positie van de socket kan verschillen per merk en type moederbord. Vandaar dat het uitgesneden deel behoorlijk is. Wij hebben zonder problemen een Cooler Master 412S op een Asus Crosshair V Formula kunnen monteren met het moederbord er nog in.

Kabels

Het kabelmanagement van de P280 is uitstekend. Beter dan bij bijvoorbeeld de P190 of P180-serie. We zien op de backplate zes doorgangen voor kabels. Bovenlangs is een beetje ruimte vrijgelaten voor wie een 8-pins cpu-stekker er doorheen krijgt. Het lukte ons wel, maar de kabel was net niet lang genoeg om op het moederbord aangesloten te kunnen worden.

Antec heeft tevens wat strategische punten aangebracht om kabels vast te zetten met tie-wraps. Handig voor de nette pc-bouwers onder ons.

Stoffen

Gelukkig heeft Antec aan stoffilters gedacht. Dat was bij de vorige series al, maar gelukkig hebben ze het niet weggelaten om bijvoorbeeld airflow te verbeteren. Op alle punten waar de ventilatoren lucht moeten aanzuigen, zijn filters aangebracht om stof niet naar binnen te laten komen. Kortom: vooraan zit een filter wat gemakkelijk te verwijderen is (om schoon te maken), en bij de voeding – onderaan in de kast – zit een verwijderbaar filter.

Fan-controle

Leuk bij de P280 is het feit dat er tot vier ventilatoren te managen zijn met schakelaars achterop. De standen zijn: low, medium en high. Op low zijn de meegeleverde ventialtoren (twee bovenin en één achterin) zonder meer stil. Voorin levert Antec geen ventilator mee. We raden dat wel aan voor een goede airflow.

Toolless

Het is inmiddels de standaard, maar dat wil niet zeggen dat het overal al toegepast wordt: toolless plaatsen van optische drives en harde schijven. De optische stations kunnen zonder problemen zonder een schroevendraaier in de P280. Bij harde schijven moet toch even de schroevendraaier erbij komen. Die moeten eerst even op een bracket vastgezet worden. De bracket klikt vast in de behuizing. Het voordeel is dat er rubbertjes onder de harde schijf komen, waardoor ze niet vibreren.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Behuizingen

Tags: