X10

Naar deze dlp beamer kijk je na uitpakken even twee keer: de X10 is gewoon mooi en grappig vormgegeven, met zijn soort ufo-achtige uitstraling.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het apparaat is de goedkopere versie van de IN82 die al wat langer op de markt is en daarmee een stuk interessanter. De mooie zwarte ufo heeft een afdekplaat waar alle aansluitingen achter zitten. Bij plafondmontage, wat kennelijk de bedoeling is omdat anders alle labels bij de aansluitingen ondersteboven zitten, kun je zo de kabels geheel verstoppen.

Plaatsing

Infocus levert alleen een ronde losse en verstelbare voet mee, en geen plafondmontageset. Die voet trouwens vinden we niet heel handig, omdat verstellen van de beamer nu lastiger gaat dan met de bekende verdraaibare stelvoetjes. Dat komt door het terugveren na verstellen van de plastic voet. Gecombineerd met de beperkte zoomfactor van 1,2 en het ontbreken van lensverstelling is de beamer alleen geschikt voor vaste opstellingen, het liefst aan het plafond.
De X10 compenseert trouwens wel voor het ontbreken van lensverstelling door het beeld standaard al ruim boven het lensmidden te projecteren bij staande opstelling, en dus onder de lenshoogte bij plafondmontage.

Verbruik

De zoom en focussering gaan met de hand, met enorme draaiwielen die ook weer achter een afdekplaat zitten. Opvallend aan de X10 is de stevige hoeveelheid lichtuitstoot, wat niet zo gek is als je een 300 watt lamp plaatst. En die leidt tot relatief veel ventilatorlawaai. Dat verklaart tevens het hoge verbruiksvermogen, maar het opgenomen standby-vermogen is met ruim 11 watt gewoon te hoog. Hier doet de leeftijd van de al in 2007 voor het eerst uitgekomen Infocus beamer zich gelden. Dat geldt ook voor het 4x kleurwiel, dat bij sommige kijkers kan leiden tot regenboog-artefacten.

Automatisch

Een leuke eigenschap van deze beamer is iets waar je bij goede montage maar 1 keer wat aan hebt, maar dan is het ook erg handig: De X10 voorkomt dat je na plafondmontage op zijn kop door menu’s moet zoeken naar de upside-down optie, detectie hiervan gaat automatisch.

Handig

De DarkChip3 technologie zorgt voor prima contrast, de beamer kent een handmatige iris en weer zo’n handigheidje: De verlichting van de afstandsbediening gaat met een knopje onderop de afstandsbediening. Zo gebruik je niet onnodig veel batterij energie maar zoek je nooit naar het verlichtingsknopje.

Huidskleur

We kwamen wel nog wat eigenaardigheidjes tegen. Zo kent de beamer een ‘flesh tone’ correctie, die huidskleur natuurgetrouwer moet weergeven. Dat werkt niet onaardig, totdat we in een latere scène naar wat rode en rose bloemen keken: Die werden volkomen om zeep geholpen. Lekker uit laten staan dus, die vleesverbeteraar!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mooi uiterlijk
  • Automatische upside-down detectie
  • Kleurenwiel slechts 4x
  • Standbyvermogen te hoog
De hoge beeldkwaliteit zorgt in combinatie met de voorbeeldige prijs voor een uitstekende eindscore, maar de projector behoort al tot een vorige generatie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: