Test: Epson EH-TW5200

Epson maakt al jaren projectoren voor de zakelijke en home cinema-markt. De nieuwe EH-TW5200 valt volgens Epson niet direct in een van die twee categorieën, maar is vooral bedoeld voor gamers. Daardoor is hij wel meteen een stuk goedkoper.
De EH-TW5200 is een aardige projector met een vrij scherpe prijs, maar moet het helaas stellen zonder de traditioneel sterke punten van Epson home cinema-projectoren, zoals lensshift, een groot zoombereik en stille werking.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Compact
  • Goed lichtopbrengst en kleurweergave
  • 3D-ondersteuning
  • Gunstig geprijsd
  • Minpunten
  • Niet fluisterstil
  • Beperkt zoombereik

Waarom Epson de TW5200 als gaming projector positioneert is ons niet direct duidelijk: hij is compacter en draagbaarder dan de home cinema-projectoren uit het productgamma, maar beschikt over specificaties die prima aansluiten bij gebruik als thuisbioscoopprojector. De beamer maakt gebruik van full hd 3D LCD-technologie, waarbij lcd-panels van Epson’s D9 generatie gebruikt worden. Deze werken op maximaal 240Hz, wat bij 3d-weergave zorgt voor beelden zonder flikkeringen en crosstalk. De helderheid van de beamer is met 2000 lumen prima voor thuisgebruik. Nadere inspectie leert dat vooral het lenssysteem eenvoudiger is uitgevoerd dan bij de home cinema-projectoren. Niet alleen is de lens fysiek kleiner, het zoombereik is met 1,2x ook aanmerkelijk lager en bovendien ontbreekt lensshift, iets dat we bij Epson’s duurdere home cinema modellen wél terugvinden.

Lees ook: Review- Epson EH-TW6100

Van alle markten thuis

Het kleinere zoombereik en de afwezigheid van lensshift maken dat je bij het opstellen van de TW5200 voor het scherm wat minder flexibiliteit hebt. Wanneer je de beamer in een vaste opstelling gebruikt is dat geen probleem, maar het is wel zaak je projector goed recht voor het scherm te zetten of hangen. Qua aansluitingen biedt de TW5200 wat we van een moderne projector mogen verwachten: twee hdmi-ingangen en een vga-aansluiting. De projector kan overweg met normale 2d-signalen tot 1080p, maar ondersteunt ook 3d-signalen via hdmi en ook het weergeven van beeld van tablets en smartphones is mogelijk met een MHL-verloopkabel.

Snelle modus voor gaming

Het relatief kleine formaat van de TW5200 een heeft een keerzijde: de TW5200 maakt namelijk gebruik van een koelventilator die duidelijk hoorbaar is. Die kleinere ventilator moet harder draaien en maakt daarbij meer lawaai. Luidruchtig is een groot woord, maar stil is hij zeker niet. Qua beeldkwaliteit stelt de projector in ieder geval niet teleur. Helderheid en kleurweergave zijn in orde, maar het contrast laat iets te wensen over. Speciaal voor gamers biedt Epson de optie om beeldoptimalisaties als ruisonderdrukking en kleuroptimalisatie uit te schakelen. Deze zorgen namelijk voor een licht vertraging bij weergave van binnengekomen beelden, wat bij gamen ongewenst is. Helaas blijkt zelfs in de ‘snelle’ modus nog altijd zo’n 60ms aan vertraging te bestaan.

Voor meer informatie: www.epson.nl

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Beamers

Tags: epson eh tw5200 3d full hd beamer test, beamer review, game projector, projectors review , beamer kopen , projectors kopen , epson beamer