Review: Beam-lamp met Android en projector is duur hebbedingetje

Het Nederlandse Beam Labs heeft een lamp met ingebouwde projector en Android-besturingssysteem ontwikkeld. Na een succesvolle Kickstartercampagne is de Beam nu wereldwijd te koop voor 499 euro. PCM bekeek de lamp om te kijken hoe hij werkt.

Wat is het?

Een lamp met Android en een ingebouwde projector: dat hebben we nog niet eerder gezien. De vraag is dan ook wat het bestaansrecht van het apparaat is. Volgens de makers is Beam handig omdat het een normale lamp is met slimme functionaliteiten. Door hem op een vlakke ondergrond, muur of plafond te richten kun je met de smartphone-app foto's, films, spelletjes of apps projecteren. Of dat nut heeft is een tweede, Beam claimt dat de lamp je huis gebruiksvriendelijker maakt. Een filmavondje in bed zonder grote projector, kinderen spelletjes laten spelen op de muur of het weerbericht op de eettafel: het zijn een paar van de mogelijkheden. 

Ontwerp

De Beam, enkel verkrijgbaar in het zwart, is ongeveer zo groot als je hand en weegt 400 gram. De plastic behuizing met matte afwerking voelt vrij fragiel en goedkoop aan, en wordt ondanks de aanwezigheid van kleine ventilatoren vrij warm bij gebruik. Hij maakt ook een zacht zoemgeluid, maar dat is niet zó storend dat je er last van hebt bij het kijken van een film. Wel hadden we een meer premium ontwerp verwacht van zo’n dure gadget.

De lamp heeft twee ingebouwde 2 Watt-speakers die aardig hard kunnen. De geluidskwaliteit is echter niet zo goed en dus is het fijn dat je de Beam aan je bluetooth-speaker(s) kan koppelen om van beter geluid te kunnen genieten. Het apparaat bevat verder een kleine draairing om de scherpte van de projector te regelen en met de grote draairing wissel je tussen horizontaal en verticaal beeld. De aan- en uitknop aan de bovenkant van de Beam laat je op zijn beurt schakelen tussen de projector en normaal licht uit de 24 led lampjes. In de Beam-app kun je de lamp dimmen en dat is wel zo handig. Beeldaansluitingen en een usb-poort ontbreken, waardoor je de Beam niet via kabels met je pc of mobiele apparaat kan verbinden. Dit gaat enkel via wifi.

Over het relatief korte snoer van 1,80 meter zijn we niet zo enthousiast. Wanneer je de Beam op het stopcontact aansluit, heb je mogelijk een verlengsnoer nodig om de lamp op de juiste plek te zetten. Je tweede optie is de Beam in een E26/E27 fitting draaien. In het plafond bijvoorbeeld, zodat de lamp recht naar beneden schijnt en projecteert. 

© PXimport

Projector

Net als bij een normale projector moet je je vooraf goed afvragen waar je de Beam op wil richten. De twee meest logische opties zijn op een muur of recht naar beneden (op een tafel bijvoorbeeld). Beide opties hebben echter hun beperkingen. Wanneer je op de muur wil projecteren, heb je een (vrij) donkere ruimte nodig met een lege muur die voor het beste resultaat ook vrij is van behang.

Bovendien kun je de Beam niet op de grond leggen: dan schijnt hij te laag. Je hebt dus iets nodig waar je de Beam op kan plaatsen of aan kan bevestigen. Beam Labs verkoopt zelf een speciale standaard, maar die is met 180 euro flink aan de prijs. Kies je ervoor om de Beam in een plafondfitting te draaien, dan projecteert en schijnt hij als een ‘echte lamp’ naar beneden. Hierbij is echter de vraag: wat wil je op bijvoorbeeld een tafel of de grond projecteren? Twee uur lang vanuit een onnatuurlijke hoek naar je tafel staren voor een film klinkt als een slecht plan. Het weerbericht of je agenda (waarover later meer) tonen bekijken tijdens het ontbijt kan, maar de projector op de muur richten lijkt meer mogelijkheden te bieden.

Zo kun je ook bepalen hoe groot je het beeldformaat wilt. Hoe dichter de Beam bij de muur istaat hoe kleiner het beeld. Op een paar meter afstand projecteert hij een beeldformaat van maximaal 120 inch. Groot genoeg voor een projector, maar kijkend naar de even dure concurrentie valt de scherpte van het beeld tegen. Die hebben veelal een HD-scherm (1280 bij 720 pixels), terwijl de Beam een resolutie van 854 bij 480 pixels heeft.

Het zorgt voor een vrij onscherpe weergave en dat merk je op zowel een kleiner als groter beeldformaat. De lichtopbrengst van honderd Lumen zorgt er bovendien voor dat het scherm in een verlichte ruimte minder goed leesbaar is, en het contrast is laag. In deze prijsklasse zijn er genoeg modellen die hier beter op scoren. De geclaimde levensduur van de lamp is met twintigduizend uren daarentegen opvallend lang.

© PXimport

Software

Wat de Beam onderscheidt van andere projectors, is zijn software. Hij is voorzien van wifi en draait op een nagenoeg kale Android 4.2-versie. Onveilig, want dit besturingssysteem is al jaren oud en wordt niet meer geüpdatet. De Beam kan enkel worden bediend via de Beam Remote-app, die beschikbaar is voor Android (4.0 of hoger) en iOS (versie 8.0 of hoger). Je stelt de slimme lamp binnen tien minuten in, koppelt je Google-account en kan eventueel nog extra Beams toevoegen. Vervolgens ben je klaar en krijg je een startscherm te zien met geïnstalleerde applicaties, de tijd en datum en snelkoppelingen naar het volledige appoverzicht en de Android-instellingen.

Door in de Remote-app te wisselen tussen het touchpad, keypad en toetsenbord, bedien je de Beam. Onderaan het scherm zijn knoppen geplaatst voor onder meer ‘terug’, ‘thuis’ en het aan- en uitzetten van de lamp. De Remote-app zit goed in elkaar en werkt na wat gewenning prima, al blijft het wat onpraktisch omdat je ogen wisselen tussen de app en de projector. Handig is de Miracast-ondersteuning, waarbij de projector het scherm van je smartphone of tablet weergeeft.

Apps

Omdat de lamp is uitgerust met Google-apps en de Play Store, heb je de keuze uit een enorm appaanbod. Het is dan ook vreemd dat de Beam slechts 8GB intern geheugen heeft, waarvan je 4GB kan gebruiken. Een micro-sd-kaartje in het apparaat stoppen is niet mogelijk. Grote games installeren zit er dus niet in, en bij apps geldt het vol-is-vol-principe. Onthoud ook dat veel apps zijn ontworpen voor een verticale (smartphone)weergave, terwijl de Beam zich focust op horizontaal beeld. Zoals eerder gezegd kun je de lamp dan draaien.

Applicaties die zich goed lenen voor de projector, denk aan Spotify, Netflix, YouTube en Plex, ondersteunen gelukkig een horizontale weergave. Dat geldt ook voor de tv-apps van bijvoorbeeld KPN en Google Foto’s voor wanneer je je vakantiefoto’s wil laten zien. Het opstarten en afspelen van dit soort media werkt naar behoren. Zaken als internetten en het spelen van Angry Birds zijn ook mogelijk, maar voelen meer aan als een gimmick op een geprojecteerd beeldscherm.

© PXimport

Beam Labs heeft zelf ook vier applicaties uitgebracht. Calendar toont je Google-agenda voor vandaag, Weather laat de weersvoorspellingen zien en Clock projecteert een eenvoudige analoge klok. De meest interessante is Beam Actions: een zelfontworpen programmaatje dat je laat kiezen uit tientallen, zo niet honderden acties die op een gepland moment worden uitgevoerd. Het idee en de werking doen sterk denken aan IF This Then That (IFTT), maar Beam Labs geeft aan dat er geen technische koppeling is. Een voorbeeld van Beam Actions: wanneer je aangeeft wat het MAC-adres van je moeders smartphone is, herkent de lamp dat ze thuiskomt en gaat hij aan.

Je kan daaraan toevoegen dat hij vervolgens een website (zoals PCM) opent of een YouTube-filmpje afspeelt. Of: de Beam die doordeweeks om 6:30 een wekkergeluid produceert en het weerbericht of agenda toont. Beam Labs laat weten in gesprek te zijn met niet nadergenoemde partijen om meer mogelijkheden naar de software te brengen.

Conclusie

De Beam is een goed voorbeeld van een mooi Kickstarterproject dat veel geld ophaalt, maar in de praktijk zijn mankementen heeft. Die zitten in het ontwerp en de hardware, want de software heeft Beam Labs goed voor elkaar. Het open Android-besturingssysteem met Play Store en een goedwerkende Remote-app maken de projector een stuk gebruiksvriendelijker en uitgebreider dan de concurrentie. Helaas ontbreken praktische zaken als een usb-poort en kan het beperkte interne geheugen niet worden vergroot, waardoor je weinig lokale media op de Beam kwijt kan. Daarnaast valt de beeldkwaliteit tegen en hadden we een degelijker ontwerp verwacht.

Bij elke projector/beamer is het de vraag waar je hem op richt. De Beam valt op omdat hij in een lampfitting past, maar een killer feature vinden we het niet. En dat beeld hebben we in het algemeen bij de Beam. De makers hebben een tof idee uitgewerkt naar een product dat voor een eerste versie aardig goed werkt, maar met 499 euro even duur is als een normale projector/beamer. Een zonder Android en zonder app, maar met een betere beeldkwaliteit en ontwerp met meer functies. Aan jou de vraag wat je belangrijker vindt. 

© PXimport

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk door Android

Compact, makkelijk mee te nemen

Minpunten

Te duur

Beeldkwaliteit matig

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten