PT-AE3000E

Deze hd-projector presenteert zich als een professioneel apparaat dat per ongeluk richting consumentenprijs is gezakt. Alhoewel, we vinden 2900 euro nog best een ‘professioneel’ prijsje.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Voor dit geld krijgt u uitstekende beeldkwaliteit, en professionele hulp bij het verbeteren van de weergave door bijvoorbeeld waveform monitors. Hiermee kunt u zien op wat voor kwaliteit de signalen binnenkomen, en ook de nulpunten (de grenzen van de waarden voor bijvoorbeeld vol rood en geen rood) volledig monitoren en aanpassen. Dat levert beeld op zoals het bedoeld is: Sprankelend door mooie kleuren, met hoge contrastratio en diepe schaduwkleuring waar nodig. Natuurlijk gebruikt de Panasonic een snelle automatische iris.

Sleutelen

De verschillen tussen de modes zijn soms subtiel en leveren vanuit de doos meteen mooi beeld. Schermen sommige beamers met 10-bit gereken aan de kleuren, de Panasonic neemt gewoon 12 bit. Helemaal te gek wordt het als u zelf aan de kleuren wilt sleutelen: Even het menu induiken en u zet het beeld stil, kiest welk gedeelte van het scherm u wilt bewerken en dat gedeelte wordt nu twee keer weergegeven. Nu kunt u rustig aan de ene kant verbeteringen aanbrengen, terwijl de andere kant gelijk blijft. Tevreden met uw verbetering? Doorvoeren en doorkijken dan maar.

Geheugen

Een handigheidje is de geheugenfunctie voor de gemotoriseerde focus- en lensinstelling. Zo kunt u bijvoorbeeld een zoom in stellen voor 4:3 beelden, afwijkend van de zoom bij 16:9 beelden. Over handig gesproken: Eén knop op de afstandsbediening is programmeerbaar, daar zet u de functie onder die u mist op de afstandsbediening en toch graag meteen wilt kunnen gebruiken.

Beeld genereren

De Frame Creation functie kan meerdere beeldjes genereren tussen de originelen als u films in 24 beeldjes per seconde aanbiedt. Dat kan overigens in ingewikkelde scènes ook leiden tot meer fouten dan verbetering, gelukkig is er een subtielere mode die prima functioneert. Maar ook in deze mode is de vertraging al snel merkbaar en heeft u voor een goede geluidssynchronisatie toch echt audiodelay nodig.

Nadelen

Zijn er nog meer nadelen aan het apparaat? Natuurlijk, hou de kamer maar donker want de enorme, zwarte, plompe, vierkante kast is gewoon lelijk. Niks geen opsmuk, het betreft hier een professioneel werkpaard. De lensverschuiving werkt met horizontaal liggende wieltjes bovenop, met vingerkuiltjes erin en dat bedient net niet handig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Professioneel werkpaard
  • Veel instelbaar
  • Superlaag standbyvermogen
  • Uiterlijk
Perfecte beeldkwaliteit en professionele instellingen kosten nu eenmaal geld: De Panasonic PT-AE1000E is duur maar goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: