PLV-Z3000

De Sanyo hd-beamer met lcd-techniek heeft een automatische lenskap. Dat scheelt, zeker bij plafondmontage, een hoop stof op de lens. De beamer moet zijn stevige prijskaartje waar zien te maken.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Daarvoor worden behalve de lenskap ook een 2,0x zoomlens ingezet, en zowel horizontale als verticale lensverschuiving, die een zeer hoge flexibiliteit waarborgen. Tel daarbij de belachelijk hoge contrastratio van maar liefst 65.000:1 op, en het begint u te dagen. Deze beamer hoort tot de profs, de beamers die voortkomen uit de professionele apparatuur.

Beeldjes maken

Tot voor kort telde u voor beamers met deze specificaties meer dan 10.000 euro neer. Zo kent deze beamer Smooth Motion. Films worden pas sinds kort, en nog mondjesmaat, op meer dan 24 beeldjes per seconde geschoten. Bijna alle films gaan nog uit van die 24, die we in Europa vanwege onze 50 hertz systemen verhogen naar 25 beeldjes (weet u ook meteen waarom filmlengtes in Europa meestal korter zijn dan in de Verenigde Staten). Is uw blu-rayspeler in staat die originele 24 beeldjes af te spelen, en moderne spelers kunnen dat, dan maakt de Sanyo er desgewenst tussen iedere twee beeldjes eentje bij. Het resultaat is een subtiele maar merkbare afname van de schokkerige beelden die u anders ziet bij zogenaamde ‘pans’, lange schuivende camerabewegingen. Nadelen zijn er eigenlijk niet, of het moet zijn dat het enige milliseconden vertraging oplevert. Maar als u een professionele hd-beamer koopt hebt u allang een audio-installatie met instelbaar delay, toch?

Kunstjes

De PLV-Z3000 kent nog meer kunstjes. Zo kunt u in het menu eindeloos grasduinen in de contrast- en kleurinstellingen. Denkt u iets gevonden te hebben dat toch echt een pluspunt is voor een bepaald doel? Dan slaat u deze voorkeuren gewoon op onder één van de zeven mogelijke gebruikersprofielen.
Zo’n zeer uitgebreid menu heeft ook nadelen. Zo is de weergavescore van de Sanyo niet de hoogste. Dat komt niet door een slechte weergave, maar doordat andere beamers een betere weergave geven met de standaardinstellingen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Professionele techniek
  • Automatische lenskap
  • Beste beeldkwaliteit pas na getweak
De Sanyo is ongetwijfeld in staat op alle onderdelen goede scores te halen, maar alleen na extra instelwerk. Daarom is dit een uitstekende beamer, maar komt deze vooral tot zijn recht bij degene die nooit van de knopjes af kan blijven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: