abonneren

Optoma HD25

Beeldschermen en televisies worden steeds groter, maar wil je écht heel groot beeld, dan loopt dat enorm in de papieren. Tenzij je kiest voor een full-hd projector, want daarmee kan je voor relatief weinig geld een groter beeld creëren dan met de grootste tv. We hebben er zeven getest.

De Optoma HD25 is op het moment dat wij het apparaat ter test ontvangen nog zó nieuw dat we een pre-productiesample hebben getest. Het prijskaartje van de projector ligt op iets meer dan € 900, waarmee het een van de goedkoopste modellen uit de test is. De HD25 is geschikt voor 3D-weergave, al geldt ook hier dat 3D-brillen niet standaard meegeleverd worden en dat bovendien een 3D-Sync-connector nodig is voor het synchronisatiesignaal tussen de projector en de brillen.

De HD25 maakt gebruik van een nieuwe dlp-chip en volgens Optoma moet daarmee een ongekend hoog contrast behaald kunnen worden. Dat blijkt inderdaad het geval. Met een gemeten waarde van 1787:1 laat de HD25 met afstand de beste waarden van de test zien en combineert het apparaat een hoge helderheid met goede zwartweergave. Ook van het beruchte regenboogeffect is nauwelijks sprake, het beeld ziet er heel mooi filmachtig uit. Qua kleurweergave weet ons testmodel nog niet te overtuigen: het grijsverloop laat te veel blauw en te weinig rood zien, wat zorgt voor hoge Delta E-afwijkingen. Deze afwijkingen zijn echter gemakkelijk bij te regelen.

Ook qua kleurweergave laat ons testmodel te wensen over. Het kleurbereik van de HD25 is érg groot, groter dan wat de Rec.709 HDTV norm voorschrijft. Ook dit is bij te regelen, maar het leidt wel tot hoge Delta E-kleurafwijkingscores. Mogelijk dat Optoma de HD25 uiteindelijk met andere software uitlevert, waarbij de afstelling beter op orde is. Een ander punt dat mogelijk nog aangepast wordt is de lamp: ons testmodel is ook in de Cinemastand nog érg helder, wat tevens betekent dat de ventilator goed hoorbaar is. Optoma laat weten dat het uiteindelijke model mogelijk met een andere lamp wordt geleverd, waarbij de ventilator minder hard hoeft te draaien.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: Beamers, projectors, optoma

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord