MP522 ST

Het grootste nadeel aan beamers is dat ze een flink eind van het scherm moeten staan om een fatsoenlijk beeld te projecteren. In een zakelijke prestatieruimte of vergaderzaal is dit geen probleem, maar in kleinere kantoren of vergaderkamers is het handiger gebruik te maken van een 'short-throw'-beamer zoals de MP522 ST van BenQ.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Er zijn een aantal manier om een short-throw beamer te ontwerpen. In het geval van de MP522 ST heeft BenQ gekozen voor een prominent aanwezige asferische lens, waardoor de beamer een beeld met een diagonaal van 1.4 meter kan projecteren op slechts een meter afstand. We proberen de beamer zowel uit met PowerPoint-presentaties als met films op dvd en zelfs met de helft van deze afstand krijgen we nog een zeer groot en helder beeld voorgeschoteld. Dit maakt het mogelijk achter de beamer te staan bij een presentatie, in plaats van ervoor, zodat we geen schaduwen veroorzaken en niet per ongeluk verblind worden door de lichtstraal.

We testen de MP522 ST op de vga-uitgang van onze Dell-notebook via de meegeleverde kabel. De beamer kan ook aangesloten worden via tulp- of svideo-stekkers. Aan de achterzijde van de beamer vinden we een aansluiting voor de interne 5 watt-speaker en een video-uitgang.

De MP522 ST is niet de kleinste beamer op de markt, maar hij is zeker compact te noemen. De lens wordt beschermd door een lenskap en de focusring kan eenvoudig handmatig worden ingesteld. Een voetje aan de onderzijde maakt het makkelijk de beamer onder een hoek te plaatsen en twee in hoogte verstelbare schroefvoetjes compenseren eventuele oneffenheden in het oppervlak.

De aan/uit-knop bevindt zich aan de bovenzijde van de beamer, samen met de knoppen voor het onscreen menu. Er wordt een kleine afstandsbediening meegeleverd. Een snelstartmenu loodst u door de belangrijkste instellingen heen, waaronder een eenvoudige keystonecorrectie om het beeld recht te trekken. De beamer past de meeste andere instellingen automatisch aan de invoerbron aan. Het beeld kan worden gecorrigeerd wanneer er sprake is van een gekleurde achtergrond -- handig wanneer u op een kale muur projecteert. Ook zijn er een digitale zoom en on-screen presentatietimer voorhanden.

Aan de binnenkant van de beamer vinden we een Texas Instruments dlp-chip terug die we al vaker bij BenQ-beamers zijn tegengekomen. De dlp-chip is hier gekoppeld aan een 185-watt lamp met een lichtsterkte van 2000 ansi lumens, wat voor een uiterst helder beeld zorgt bij resoluties tot 1024x768 (xga).

Het vervangen van de lamp vereist een schroevendraaier en een nieuwe lamp kost ongeveer € 219, maar de lamp gaat volgens BenQ ongeveer 4000 branduren mee dankzij speciale technieken die de temperatuur van de lamp op een acceptabel niveau houden. Dezelfde technologie zorgt er ook voor dat de beamer ingeschakeld kan worden als het apparaat te warm is (een bekende oorzaak van het defect raken van lampen) en dat de ventilator nog kort blijft draaien nadat de beamer uitgeschakeld is. De ventilator is redelijk stil, maar de beamer zelf stoot flink wat warme lucht uit. In een kleine, ongeventileerde kamer kan dit vervelend zijn.

Een laatste kleine aanmerking: wie de beamer vaak mee wil nemen moet er zelf een optionele draagkoffer bij kopen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Drie jaar garantie op de lamp
  • Stille werking
  • Koelt snel af na gebruik
  • Eenvoudig in te stellen
  • Stoot behoorlijk veel warmte af
  • Geen meegeleverde draagkoffer
De MP522 ST van BenQ is een uiterst bekwame beamer die ideaal is voor het gebruik op kleinere kantoren en in kleine vergaderzalen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: