K10

Acers K10-beamer is klein genoeg om in uw laptoptas mee te nemen, zodat uw presentaties in elk kantoor tot hun recht komen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De K10 werd al in maart aangekondigd en is nu ook eindelijk te koop. Veel kleiner dan de K10 kan een beamer niet worden: hij meet grofweg 12 vierkante centimeter en is 4,5 centimeter hoog. Daarmee is hij even groot als een gemiddelde wekkerradio. Het gewicht is bescheiden: de 500 gram voegt niet al teveel toe aan uw laptoptas.

We vinden de K10 makkelijk in te stellen en te gebruiken. Binnen enkele minuten hebben we het beeld naar tevredenheid ingesteld zonder dat we hiervoor de handleiding open hoeven te slaan -- dat is goed maar goed ook, want deze ontbreekt bij ons testtoestel. Hoewel de K10 niet ontworpen is om grote vergaderzalen van beeld te voorzien, is de beamer een goede keuze voor gebruikers die een ad hoc presentatie willen geven op een vrije muur of ander geschikt oppervlak.

De stroomadapter doet afbreuk aan de draagbaarheid van de K10. De adapter lijkt op het baksteenmodel dat u ooit bij uw oerlaptop meegeleverd kreeg. Ook is de beeldresolutie van 852x600 wat aan de lage kant; voert u de beamer hogere resoluties, dan worden de beelden gedownscaled.

De K10 is Acers eerste beamer die gebruik maakt van led-technologie, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over een fragiele lamp. Acer claimt 20.000 uur voor de levensduur van de led-lamp, wat er op neerkomt dat u de leds vermoedelijk nooit hoeft te vervangen. Het design van de K10 is minimalistisch, afgezien van een paar knoppen aan de bovenzijde en twee inputaansluitingen (vga en composiet) aan de achterkant.

Tijdens gebruik bewijst de ventilator aan de voorzijde van K10 zich als duidelijk hoorbaar, maar niet vervelend. Een focusring aan de bovenzijde laat u eenvoudig de scherpte van het beeld aanpassen en een klein, rond voetje aan de onderzijde kan opengeschroefd worden om de hoek van de beamer aan te passen.

Volgens de specificaties is de helderheid van de K10 gewaardeerd op 100 ANSI Lumens en het contrast op 1000:1. Het resultaat is een duidelijk zichtbaar beeld, zelfs wanneer de luxaflex niet gesloten worden om het daglicht buiten te houden. De K10 ontworpen om het beeld van een relatief kleine afstand te projecteren. Het levert op een afstand van twee meter een beelddiagonaal van 127 centimeter.

Onze laptop voert het beeld standaard uit in de 800x600-resolutie, maar het is mogelijk om de K10 te voorzien van beelden tot 1440x900. 720p-materiaal is dus geen probleem, al zet de beamer het in een lagere resolutie om.

Een onscreen menu geeft toegang tot kleurinstellingen en andere beeldaanpassingen, zoals keystonecorrectie (om trapezoidevervorming op te heffen). De K10 is uitgerust met een automatische keystonecorrectie, maar mocht het resultaat niet correct zijn dan kunt u dit dus zelf instellen. Het menu wordt bediend met een vierwegstoets.

Sluiten we de beamer af, dan krijgen we een waarschuwing waarin Acer aanraadt de voedingsstekker niet los te trekken zolang de ventilator nog draait, vermoedelijk om te verzekeren dat de lamp tot een veilige temperatuur afkoelt. De spanningsindicator, die tijdens normaal gebruik blauw oplicht, knippert rood tijdens deze procedure. Overigens duurt dit zelden langer dan 10 seconden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compact
  • eenvoudig in te stellen
  • lange levensduur led-lamp
  • beperkte resolutie
  • forse stroomadapter
Acers K10-beamer is een eenvoudige, relatief compacte beamer en daarmee een goede reisgenoot voor uw laptop. Voor presentaties voldoet de beamer zeker, maar voor andere gebruiksdoelen kan de lage resolutie een struikelblok zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: