IN5102

De meeste zakelijke beamers zijn bedoeld voor kleine vergaderruimtes op het kantoor, maar de IN5102 is een geheel ander beest. De beamer is bedoeld voor grotere zalen -- met bijbehorende mogelijkheden en prijskaartje.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het eerste dat opvalt aan de IN5102 is zijn omvang: de beamer is groot, erg groot, met een forse lens aan de voorzijde. De bedieningstoetsen bevinden zich achter een klapdeurtje aan de bovenzijde: we vinden hier de toetsen voor handmatige focus, zoom en beeldverplaatsing. De meegeleverde lens zou voor de meeste situaties moeten voldoen, maar Infocus levert speciale short- en longthrowlenzen voor wie hier behoefte aan heeft. Een andere, optionele accessoire is de plafondbevestiging waarin de beamer ondersteboven geplaatst kan worden en die onmiddelijke toegang geeft tot de lens.

Aan de achterzijde van de beamer vinden we een duizelingwekkend aantal aansluitmogelijkheden. Naast de verplichte 15-pins aansluiting voor pc's (kabel meegeleverd) zien we een hdmi-poort en een aantal bnc-connectoren, een aantal component-connectoren en ouderwetse composiet- en svideo-aansluitingen. Ook kan de beamer video en audio uitsturen en zijn er een tweetal 4-watt-speakers ingebouwd.

Een netwerkaansluiting maakt het mogelijk de beamer in te stellen en aan te sturen over het netwerk. Een optionele draadloze adapter, de Liteshow II, laat u presentaties versturen naar de beamer via een draadloos netwerk.

De aan/uit-knop bevindt zich bovenop de IN5102, net als een aantal andere basistoetsen, al is het eenvoudiger de beamer via de afstandsbediening in te stellen. Deze bevat een laserpointer.

Zet de IN5102 aan en de beamer zoekt automatisch naar een actieve bron; voor een handmatige selectie zijn er speciale knoppen op de afstandsbediening aanwezig. De beamer instellen via de afstandsbediening is een fluitje van een cent; helderheid, kleurreproductie, beeldcorrecties en keystone zijn tot in den treure af te stellen, zelfs door mensen die niet eerder met de beamer gewerkt hebben.

Evenals de meeste andere digitale beamers vinden we een Texas Instruments dlp-chip terug in de IN5102. De kleurreproductie van deze chip is uitstekend: gekoppeld aan een 275 watt-lamp stuurt de beamer een uiterst helder beeld uit, tot 4000 ansi lumen. Het vervangen van de lamp is niet goedkoop, maar volgens Infocus gaat de lamp minimaal 2000 branduren mee -- een normale waarde voor een product van deze orde. De IN5102 is zeker niet de meest stille beamer, maar het geluid is niet storend en zeker niet harder dan bij de concurrentie.

De maximale resolutie die de IN5102 ondersteunt is 1600 x 1200 (uxga), met maximaal 16,7 miljoen kleuren. Er is eveneens ondersteuning voor breedbeeldsignalen (16:9), de IN5102 schakelt automatisch naar breedbeeldstand over, wanneer we een film afspelen vanaf onze 1080p-upscaling dvd-speler. Deze is via hdmi aangesloten.

Wie de IN5102 aanschaft, krijgt drie jaar garantie op het product (één jaar op de lamp), waarmee deze beamer prima gebruikt kan worden in grotere zalen. Hoewel de beamer specifiek gericht is op training en educatieve doeleinden, is hij evengoed bruikbaar voor algemeen zakelijk gebruik.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hdmi-aansluiting
  • goede Texas Instruments-chip
  • optionele wireless netwerk-aansluiting
  • optionele short/longthrow-lenzen
  • flinke omvang
  • dure vervangingslampen
Hoewel de IN5102 geen goedkope beamer is, valt de vergelijking met de directe concurrenten gunstig voor hem uit. De IN5102 is een goed ontworpen, ruim inzetbare beamer voor kleinzakelijk gebruik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: