Epson EH-TW5910

Beeldschermen en televisies worden steeds groter, maar wil je écht heel groot beeld, dan loopt dat enorm in de papieren. Tenzij je kiest voor een full-hd projector, want daarmee kan je voor relatief weinig geld een groter beeld creëren dan met de grootste tv. We hebben er zeven getest.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • contrast
  • kleurweergave
  • zoombereik
  • lensshift
  • stil
  • Minpunten
  • vrij fors formaat

Epson staat bekend als voorvechter van lcd-technologie en ontwikkelt en fabriceert zelf zijn lcd-panelen. De EH-TW5910 lcd-projector is een uit de kluiten gewassen apparaat dat met een gewicht van zes kilo bijna tweemaal zo zwaar is als de concurrentie. Daar staat tegenover dat de € 1090 kostende projector voorzien is van – voor projectorbegrippen – goede stereo luidsprekers. De EH-TW5910 beschikt over een zoomlens met een maximale vergrotingsfactor van 1.6x en horizontale lens-shift. Hierdoor is de afstand van de projector tot het scherm vrij ruim instelbaar en hoeft het apparaat ook niet per se midden voor het scherm opgesteld te worden. De grote behuizing wordt bovendien ingezet om de koellucht met relatief lage snelheid langs te lamp te geleiden. Het resultaat is dat de TW5910 een van de stilste projectoren in de test is. In de eco-stand, waarbij de lamp in kracht wordt teruggeregeld, meten we op 10 centimeter afstand slechts 38 dB, wat betekent dat het apparaat op een meter afstand bijna fluisterstil is. In dezelfde stand weet de projector toch nog een prima lichtopbrengst te realiseren.

De projector is geschikt voor 3D-weergave, maar een 3D-bril wordt helaas niet standaard meegeleverd. De EH-TW5910 is voorzien van een automatische iris, die naar gelang het beeld meer of minder licht doorlaat. De werking hiervan is anders dan de dynamische lampfunctie van de Acer H6500, maar het effect is hetzelfde: betere zwartwaarden in donkere scenes. Het grijsverloop van de projector is standaard erg goed, al laat de Acer H6500 hier nog net iets betere scores noteren, wat vooral komt omdat de Epson standaard een iets te helder gammaverloop heeft. Qua kleurweergave is de Epson TW5910 echter een tikkeltje beter, al is het bereik voor groen wat aan de krappe kant.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Beamers

Tags: beamers, projectors