BenQ W1070

Home-theaterprojectoren hoeven niet noodzakelijk groot en duur te zijn. Kijk maar naar deze BenQ, een uitermate betaalbare 3D-projector.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • lichtopbrengst
  • kleurweergave
  • zwartwaarde
  • Minpunten
  • plaatsing
  • lawaai

De BenQ W1070 is een compacte projector voor de thuisbioscoop, met een lage prijs, stevige lichtopbrengst, behoorlijk contrast en 3D-compatibiliteit als blikvangers. De ingebouwde luidsprekers zijn nuttig als je de projector even meeneemt naar oma en opa, maar in een echte thuisbioscoop zijn ze uiteraard zinloos.
De lens heeft een korte throw-ratio, zodat je al vanaf 2,5 meter een 100-inch beeld projecteert. De 1,3x-zoomlens en beperkte verticale lensshift geven je nog wel wat flexibiliteit bij het opstellen, maar erg veel speelruimte is er niet. Fluisterstil is deze BenQ evenmin, maar het lawaai blijft binnen de perken. De menu’s heeft BenQ daarentegen prima voor elkaar: goed georganiseerd en makkelijk in gebruik.
De beeldverwerking en ruisonderdrukking zijn matig – in lijn met de prijs – maar zonder zware fouten. Je laat het upscalen en de-interlacen van beelden best over aan een goede blurayspeler. Toch zet BenQ een verrassend goed beeld op het scherm, zeker op de Cinema-instelling. Enkel de kleuren zijn iets te fel, een gevolg van de Brilliant Color-instelling. Zodra we die afzetten scoort het kleurbereik zeer goed, maar krijgt het beeld een lichte geelgroene tint. Ook de zwartwaarde en het contrast van deze projector zijn voor deze prijsklasse uitstekend. Zolang je bronmateriaal niet te veel donkere scènes bevat kan je zelfs met behoorlijk wat licht kijken, al doe je dat dan best met de lamp in Standaard-modus. Kijk je in een volledig verduisterde ruimte, dan is de Economic-modus (met 33 procent minder licht) toereikend voor een stevig beeld. De BenQ W1070 biedt ook een SmartEco-modus die de lamp dimt op basis van het beeld, waarmee de projector nog zuiniger is. We zien daarbij geen overduidelijke sprongen in helderheid en geen verlies van detail, dus het is zeker de moeite waard om die uit te proberen.

Geschreven door: Eric Beeckmans op

Category: Review, Beamers

Tags: Beamers, Benq