abonneren

SX38P2 Pro

De SX38P2 Pro is de nieuwe koning in het land van Shuttle's small form factor pc's. Hij heeft de grootste voeding, het grootste aantal pci-express-sloten en Dolby Digital Live-gecertificeerd geluid.

None

4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten

De gloednieuwe SX38P2 Pro van Shuttle maakt gebruik van Intel's X38-chipset, die de volledige bandbreedte van 16 Gbps aan allebei de aanwezige pci-express 2.0-sloten kan voorzien. Dat maakt de X38 een betere chipset dan de P35, die meestal maar de helft van de bandbreedte aan een Crossfire-setup weet te serveren.

Kijken we naar de specificaties van de SX38P2 Pro dan missen we eigenlijk maar twee zaken: geïntegreerde wifi en een afstandsbediening. Afgezien hiervan is deze barebone overcompleet te noemen, met twee firewirepoorten, acht usb-poorten, surround sound en een 'clear cmos'-knop aan de achterzijde voor overklokkers die net iets te fanatiek bezig geweest zijn en hun systeem niet meer opgestart krijgen.

Er bevindt zich een pci-express mini-slot op de bodem van het chassis. Deze is van het type dat we uit notebooks kennen en kan gebruikt worden voor Turbo Memory (en daarmee is het een primeur, want dit geheugen zijn we nog nooit eerder in een dekstop tegengekomen) of voor een kleine wifi-kaart.

De voeding van 450 watt heeft een efficiëntie van minimaal 80 procent. Ondanks de flinke voeding maakt het hele systeem maar bar weinig lawaai, vooral dankzij heatsinks op de chipsets en de uitgekiende processorkoeler van Shuttle. De SX38P2 Pro kan onderdak bieden aan een quadcoreprocessor, maar weet met Intel's huidige topmodel (Core 2 Extreme QX9770, 1600 MHz fsb) geen raad. De prestaties in PCMark05 zijn nagenoeg gelijk aan die van een volwaardig desktopmoederbord en ook de Crossfire-prestaties stellen niet teleur. Met een enkele Radeon HD 3850 zien we een 3DMark05-waarde van 9472, bij een tweede kaart stijgt de score tot 12907.

Het kost wel wat pijn en moeite om twee kaarten in een dergelijk klein chassis te krijgen, vooral met de stugge stroomkabels. Omdat de binnenste kaart maar weinig ademruimte heeft, zijn we bang dat de machine op den duur te heet zal worden en één van de kaarten zal overlijden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende prestaties voor zo'n klein chassis
  • Groot aantal poorten
  • Pci-express-sloten aan de krappe kant
  • Geen fsb1600-support
  • Geen afstandsbediening, geen wifi
  • Duur
De SX38P2 Pro is op papier een echte winnaar, maar zonder afstandsbediening, geïntegreerde wifi en ondersteuning voor fsb1600 legt hij het af tegen zijn goedkopere P35-broertje. Full-speed Crossfire is leuk, maar er is in de behuizing eigenlijk te weinig ruimte voor een fatsoenlijke airflow.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: