Shuttle SH87R6

Wanneer Intel een nieuwe processorserie op de markt brengt, zien we meteen een stortvloed aan nieuwe producten opdoemen. Zoals deze Shuttle SH87R6, uitgerust met de nieuwe H87-chipset van Intel en geschikt voor de nieuwste Haswell-processors.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • geschikt voor krachtige hardware
  • veel usb3.0-poorten
  • stille heatpipe/fan-constructie
  • Minpunten
  • krachtige voeding kost extra geld

Een compact kastje is het: klein genoeg om makkelijk mee te nemen naar een lan-party, maar tegelijk groot genoeg om krachtige hardware te herbergen. De SH87R6 kan je uitrusten met een Haswell-processor met een maximale tdp van 95 watt (zoals de Intel Core i7 4770K). Uiteraard past er ook een krachtige grafische kaart in het kastje: op de compatibiliteitslijst zien we bijvoorbeeld de AMD Radeon 7970 en de GeForce GTX680 staan. Zet je zware componenten in het systeem, dan heb je een zwaardere voeding nodig. Met een handige calculator op de website van Shuttle kan je snel zien of je genoeg hebt aan de standaard 300-watt voeding, of dat je beter voor € 129 de 500W PC63J kunt aanschaffen.

De vormgeving is als vanouds. Een strak front, met inbouwruimte voor een 5,25-inch apparaat en een klepje met daarachter twee usb3.0-poorten, twee usb2.0-poorten en audio. Aan de achterzijde van de SH87R6 vinden we nog eens twee usb3.0-aansluitingen, viermaal usb 2.0, esata, analoge en digitale audiopoorten en gigabit ethernet. Je monitor of tv sluit je aan via hdmi of dvi.

De koeling van het systeem wordt geregeld via een slimme heatpipe-constructie die de warmte van de processor afvoert naar een forse radiator aan de achterkant van het apparaat. Die wordt gecombineerd met een 9,2 centimeter grote ventilator. Aan de zijkant van het systeem is de voeding geplaatst: een slank, langwerpig exemplaar ontworpen voor dit type behuizing. Het moederbord is opgebouwd rondom de Intel H87-chipset. Een nadeel is dat deze minder overklokmogelijkheden biedt dan de Z87-chipset.

Als we verder in het binnenwerk kijken, zien we behoorlijk wat extra inbouwruimte. Ruimte voor een 3,5-inch harde schijf, een moederbordslot voor een msata-module en op het moederbord zien we twee vrije pci-express-slots (x1, x16), vier geheugenslots en een viertal sata600-aansluitingen.

De Shuttle SH87R6 is een mooie basis voor een klein doch krachtig systeem dat gebaseerd is op moderne componenten. Een Core i7-4770(K), een tweetal ssd's en zelfs een midrange videokaart behoren tot de mogelijkheden. Ben je dus op zoek naar een minisysteem op basis van Haswell, dan is de SH87R6 een prima keuze.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: shuttle, barebones