abonneren

SD39P2

Als het gaat om small form factor barebones, dan is Shuttle nog steeds heer en meester. Dankzij de SD39P2 hoeft het bedrijf zich weinig zorgen te maken om concurrentie: elke state-of-the-art techniek heeft zijn weg naar deze sff wel weten te vinden.

De specificatielijst van SD39P2 is al even indrukwekkend als zijn glimmend zwarte uiterlijk. Zo kan de SD39P2 overweg met alle Core 2 Duo-, Core 2 Quad- en Core 2 Extreme-processoren op de markt. Dankzij de Intel 975X-chipset is de barebone met maar liefst 8 GB aan ddr2-geheugen uit te rusten en aan de bovenkant van de behuizing is plaats gemaakt voor twee harde schijven. Gamers zullen blij zijn met de pci- en pci-express*16-sloten, al zijn de high-end-kaarten van ATI en nVidia een maatje te groot voor de SD39P2. Uiteraard is er aan usb en firewire gedacht.

Door deze high-end featurelijst heeft Shuttle flink moeten nadenken over de cooling van de barebone. Er zijn dan ook een paar flinke ventilatoren aanwezig. Fascinerend genoeg is de SD39P2 één van de stilste barebones van Shuttle tot nu toe -- een teken dat de coolingtechniek eindelijk volwassen begint te worden. De interne architectuur van de SD39P2 is weinig veranderd sinds de laatste paar modellen. Wat ons betreft valt er weinig te verbeteren: het installeren van de barebone is een fluitje van een cent en het geheel voelt uitermate stevig en stabiel aan.

Wat betreft de systeemprestaties hebben we weinig kritiek op Shuttle. De SD39P2 draait zo stabiel als een rots en zowel bij het installeren van XP als Vista komen we geen driverproblemen tegen. Overklokkers zullen minder gecharmeerd zijn van de SD39P2; hoewel de 975X-chipset prima geschikt is voor hogere fsb-snelheden heeft Shuttle erg weinig tweakmogelijkheden overgelaten in het bios. Of een toekomstige bios-revisie hier verandering in aan zal brengen blijft een vraag, maar vooralsnog kunt u het overklokken van het systeem beter uit uw hoofd zetten. Wat ons betreft niet een onoverkomelijk probleem, gezien de uitstekende prestaties van het systeem met de normale instellingen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • State-of-the-art hardware
  • Zeer stille koeling
  • Duur
Met de SD39P2 heeft Shuttle één van de meest volwassene small form factor-barebones in handen. De combinatie tussen hoge prestaties, goede stabiliteit en lage geluidsproductie maakt de SD39P2 wat ons betreft een winnaar. Het grootste nadeel blijft vooralsnog de prijs.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: