abonneren

SD37P2

De komst van de Core 2 Duo leidt niet alleen tot systemen die beter presteren, maar ook tot systemen die het met minder koeling afkunnen. En daarmee is Intel's nieuwe processor bij uitstek geschikt voor small form factor barebones. We werpen een blik op Shuttle's SD37P2.

De SD37P2 is een van de meest uiterlijk aantrekkelijke barebones die we in ons lab hebben mogen bezichtigen. Het matzwarte uiterlijk straalt rust uit en voelt stevig aan. De kast is nèt een tikkeltje breder dan we gewend zijn, maar volgens Shuttle vertaalt zich dit in een makkelijke installatie. Dat is iets waar wij het compleet mee eens zijn: de SD37P2 is een van de makkelijkste barebones die we ooit hebben moeten opbouwen.

Shuttle heeft de layout van de kasten zo aangepast dat er ruimte genoeg is voor alle componenten. De SD37P2 kan probleemloos drie harde schijven herbergen, al zult u hier in de praktijk weinig gebruik van maken. Eén (ide-)drivebay kan ook gebruikt worden voor de ouderwetse floppydrive of een cardreader. De twee andere (sata-)bays bevinden zich helemaal aan de bovenkant van de behuizing, boven de optische drive. Dit is verdomd makkelijk, want voor het verwisselen van een schijf hoeft maar weinig geschroefd te worden.

We rusten de SD37P2 uit met een Core 2 Extreme X6800-processor en 2 GB aan ddr2-800-geheugen. Ondanks dat de X6800 meer warmte afgeeft dan zijn normale Core 2 Duo-broertjes maakt de ventilator van Shuttle een bescheiden geluid. Dit is ook deels te wijten aan de goede heatpipeconstructie in de barebone. We komen verder geen problemen tegen bij de ingebruikname en de meegeleverde drivers voor 32-bits en 64-bits Windows laten zich makkelijk installeren.

We vergelijken de benchmarkresultaten van de Shuttle SD37P2 met die van een Intel D975XBX-referentiebord en een MSI 975X Platinum. Wat opvallend is, is dat Shuttle het voor elkaar krijgt om prestaties te leveren die vrijwel zonder uitzondering op het niveau van het MSI-bord liggen, die op zijn beurt weer enkele procenten boven dat van Intel scoort. Shuttle bewijst daarmee dat een pc in small form factor niet per definitie slechter is dan een fullsize pc; integendeel.

Wie een compleet systeem wil zit sowieso gebeiteld met de SD37P2: we missen eigenlijk alleen de vertrouwde ps2-aansluitingen aan de achterkant. Aangezien eigenlijk alle keyboards en muizen tegenwoordig standaard een usb-connector hebben, doen we niet moeilijk. Shuttle biedt aansluitingen voor usb, firewire, gigabit ethernet, analoge en digitale audio en we vinden zelfs een externe sata-poort op het backpanel terug. Wat ons betreft is de SD37P2 dus een uitstekende, compacte oplossing voor wie een stijlvolle Core 2 Duo-pc in elkaar wil schroeven. Overigens hoeven ook gamers zich niet te schamen voor de SD37P2: dankzij de twee pci-express-sloten kan het systeem probleemloos gebruik maken van twee midrange ATI-kaarten in Crossfire-modus.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mooi afgewerkt, compact design
  • goede en relatief stille koeling
  • veel aansluitmogelijkheden
  • geen ps2-poorten
Shuttle's SD37P2 overtuigt van begin tot eind. Er is niet alleen goed nagedacht over het uiterlijk, maar ook over het innerlijk. Installeren is een fluitje van een cent en er is ruimte voor voldoende componenten. Ook de prestaties zijn ronduit indrukwekkend voor een dergelijke kleine kast. Wie af wil van de grote systeemkasten maar geen concessies wil doen aan prestaties zit met de SD37P2 in combinatie met een Intel Core 2-processor als gebeiteld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: