abonneren

K48

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Als er één ding is waar Shuttle om bekendstaat, dan is het het stijlvolle design van de kasten. En hoewel de K48 tot de absolute budgetklasse van Shuttle's immer uitdijende line-up aan small form factor-barebones behoort, is ook deze kast weer fantastisch om te zien.

De voorzijde van de K48 is lekker eenvoudig gehouden, met slechts twee status-leds (één voor stroom en één voor harde schijf-activiteit) en een kleine, zilveren stroomknop. We weten niet precies waarom Shuttle gekozen heeft voor een design met cirkels, maar het valt wel lekker op en ziet er hip uit. Jammer genoeg heeft Shuttle de behuizing niet voorzien van een deurtje voor de optische drive -- het zwarte afdekplaatje op de foto moet verwijderd worden, waarna u tegen de voorkant van uw brander aankijkt. En deze steekt vermoedelijk bleekjes af tegen de rest van de voorzijde.

Aan de achterzijde vinden we het gebruikelijke arsenaal aan poorten, inclusief dvi, vga, vier usb-poorten, gigabit lan en audio. Firewire ontbreekt bij de K48 en ook een wireless netwerkkaart zoekt u tevergeefs. Om de binnenkant van de kast te bereiken verwijdert u drie duimschroeven. Dat het binnenin nogal proppen is, zal niemand verbazen. De dunne voeding heeft een waardering van slechts 100 watt, waardoor u het kunt vergeten om de K48 als high-performance systeem te gebruiken. Het is dus ook niet mogelijk krachtigere graphics te gebruiken dan de geïntegreerde Intel GMA950-chipset.

Het Shuttle-moederbord kan overweg met singlecore en dualcore Socket 775-processoren van Intel (een volledige compatibiliteitslijst is te vinden op de website van Shuttle). Een grote fan aan de achterzijde houdt het hele systeem koel. Naast de 5.25-inch bay zijn er twee interne 2.5-inch(!) bays aanwezig. De kast is dus niet uit te breiden met een standaard cardreader.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goed gebouwd
  • Ziet er mooi uit
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Weinig upgrademogelijkheden
  • Geen ingebouwde wifi
Ondanks zijn beperkingen is de K48 een uiterst kleine, aantrekkelijke en goedgebouwde barebone die prima dienst zal doen als pc zolang u er geen zware applicaties (zoals videobewerking) op draait. En hoewel Shuttle bekend staat voor zijn hoge verkoopprijzen, krijgt u voor de € 199 die de K48 kost flink veel waar voor uw geld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: