abonneren

HFX Micro M1

Zoekt u naar een kleine, stijlvolle barebone en is er nog iets over van uw kerstbonus? Kijk eens naar de Mcubed HFX Micro M1. Met zijn basisprijs van € 715 exclusief cpu, geheugen, harde schijf en tv-tuner is hij namelijk wel aan de prijzige kant.

None

4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten

Door zijn uitstraling van een high-end hifi-versterker heeft de Micro M1 het geschopt tot winnaar van de Intel PC Design People's Choice Award. Beide kanten van het chassis zijn voorzien van vinnen om de behuizing af te koelen. Het aparte kleurenschema maakt de Micro M1 een opvallende verschijning en wie voor het eerst ziet hoe klein de behuizing is zal niet vermoeden dat het gewicht op zo'n 3.5 kilo ligt.

De Micro M1 wordt geleverd als een kit, inclusief moederbord, heatpipe cooler, slimline dvd-writer (Plextor PX-608AL) en een afstandsbediening voor Windows Vista met ingebouwde sd-kaartlezer. Het moederbord is een oude bekende, de AOpen I945GMt-FSA met mini-itx-afmetingen. Dit moederbord gebruikt een inmiddels wat verouderde chipset, de Intel i945GM met ingebouwde grafische core. Deze GMA950 vormt de grootste beperking van de Micro M1, want hoewel de grafische chipset net krachtig genoeg is om high-definition videobestanden af te spelen, voorziet hij niet in een hdmi-uitgang.

Het moederbord kan overweg met mobiele Core 2 Duo-processoren en biedt twee sodimm-sloten zodat er in totaal 4 GB aan ddr667/553-geheugen geplaatst kan worden. Ddr2-modules worden ook ondersteund tot 400 MHz. Het moederbord heeft één pci-express*1-slot, precies goed voor een moderne tv-kaart of een high-end geluidskaart. Hiervoor is wel een riser card nodig, die vreemd genoeg niet meegeleverd wordt maar voor amper € 15 nabesteld moet worden.

Het grote voordeel van de Micro M1 is dat het systeem geheel geruisloos draait dankzij de heatpipeconstructie die de processor zonder fans afkoelt. De hele behuizing wordt gebruikt als koelelement. Dat het moederbord gevoed kan worden door een externe notebookvoeding houdt ook de stroomvoorziening stil. Het enige lawaai uit ons testmodel komt van de 2,5-inch harde schijf en daar valt prima mee te leven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Stil
  • Stijlvol
  • Degelijke constructie
  • Stil
  • Stijlvol
  • Degelijke constructie
De Mcubed HFX Micro M1 is mooi, heel erg mooi. Omdat hij zo klein en stil is, kan hij overal ingezet worden -- van huiskamer tot caravan of auto. Het is vreselijk jammer dat de oude onboard chipset geen hdmi ondersteunt, want dat had het hoge prijskaartje nog enigszins gerechtvaardigd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: