Test: De 5 beste microcomputers

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op de volgende pagina
Singleboard-computers zijn kleine microcomputers waarmee je allerlei projecten bouwt, mede dankzij vrij programmeerbare gpio-pinnen waarop je apparatuur aansluit. De Raspberry Pi is het bekendste voorbeeld, maar er zijn er meer. PCM test in dit artikel vijf verschillende modellen.

Singleboard-computers zoals de Raspberry Pi zijn klein en goedkoop, maar breed inzetbaar voor het bouwen van hobby-, school- en internet-of-things-projecten. Dergelijke toepassingen stellen niet al te zware systeemeisen, zodat de prestaties minder van belang zijn. Je kunt singleboard-computers zelfs gebruiken als bescheiden mediacenter, nas of desktopcomputer. Bovendien is het dan handig dat je er ‘gewone’ randapparatuur op kunt aansluiten, bijvoorbeeld via usb of via sata.

On-board wifi of ondersteuning voor een wifi-stick is mooi meegenomen voor wie er een draadloze mediastreamer mee wil bouwen. De vijf bordjes die wij hebben getest voldoen aan die criteria, al hebben ze ook allemaal de nodige gpio-pinnen voor zelfbouwprojecten. Maar in deze test kijken we toch vooral naar welke prestaties je mag verwachten van dit soort kleine computertjes.

We hebben onderstaande singleboard-computers getest onder de standaard Linux-distributie die de betrokken fabrikant aanbeveelt. We gebruikten de standaardinstellingen en voerden dus geen enkele optimalisering of ‘tuning’ uit.

De bedoeling is om je een idee te geven van de relatieve prestatieverschillen tussen de verschillende singleboard-computers en met name dan de cpu-, fpu-, gpu- en ram-prestaties. Lees- en schrijfprestaties hebben we niet getest omdat die volledig afhangen van het gebruikte geheugenkaartje.

We testten met de Phoronix Test Suite (PTS), een opensource-testplatform met honderden benchmarks. Om tot een eindscore te komen selecteerden we daarbij zes benchmarks: single-cpu-prestaties, gemeten met Encode Flac; multi-core cpu, gemeten met Himeno; ram-snelheid, gemeten met Ram-speed SMP; 2D-graphics, gemeten met Gtkperf; cpu-gebruik tijdens het afspelen van een 1080p-video, gemeten met Video CPU Usage; en cryptografiesnelheid (waarbij de prestaties van de floating-point-unit van belang zijn), gemeten met John the Ripper.

Raspberry Pi 3 Model B

De Raspberry Pi 3 Model B (RP3MB) heeft een 1,2 GHz quad-core Broadcom arm-soc met 1 GB geheugen. Wifi en bluetooth zijn ingebouwd. De ethernet-poort haalt maximaal 100 Mbit/s. Het bordje heeft verder een volwaardige hdmi-poort, een analoge audio-uitgang en vier volwaardige usb-aansluitingen. In het kleine, mooi vormgegeven doosje waarin de Pi 3 wordt geleverd, bevinden zich een ‘Veiligheidsgids’ en een beknopte ‘Startgids’, beide ook in het Nederlands.

De veiligheidsgids benadrukt dat je een 5V-voeding met een minimale stroom van 2 ampère moet gebruiken. Je voorziet deze singleboard-computer van stroom via de 40pin-gpio-connector of via de micro-usb poort op de zijkant. De apart verkrijgbare officiële usb-voeding, die 16 euro kost, levert 2,5 ampère. Je kunt het bordje bloot gebruiken of in een kastje steken. De keuze aan behuizingen is erg uitgebreid. Wij gebruikten de officiële tweekleurige (framboos en wit) plastic behuizing die ongeveer 9 euro kost.

Installatie van het bord is eenvoudig: de bovenkant en zijkanten van het kastje klikken los, waarna je het bordje simpelweg in de behuizing schuift. De zijpaneeltjes hebben uitsparingen voor de verschillende poorten. Je klikt alles weer vast en je hebt een stijlvol computertje dat in de palm van je hand past.

De micro-sd-kaart met het besturingssysteem steek je vervolgens in de sleuf op de voorkant. Het kaartje past maar op één manier. Je kunt een kant-en-klaar ‘noobs’-kaartje kopen voor 13 euro of er zelf een creëren met de instructies die je op de website vindt. 4 GB volstaat, méér is beter want je wilt natuurlijk ook nog nieuwe software kunnen installeren.

De ‘New Out Of Box Software’ is speciaal bedoeld voor beginners. Noobs helpt je met het configureren van scherm, toetsenbord, netwerkverbinding en installeert een besturingssysteem dat je uit een lijst kiest. Raspbian, een voor de Raspberry Pi geoptimaliseerde versie van Debian Linux jessie, is de standaardkeuze. Door tijdens het starten op de Shift-toets te drukken, activeer je de ‘Recovery Mode’ van noobs. Daarna probeer je simpelweg een ander OS, of initialiseer je het opnieuw mocht je iets grondig fout hebben gedaan.

Tijdens de installatieprocedure, die ettelijke minuten duurt, verschijnt een reeks vensters met informatie over de werking van Raspbian en enkele van de voorverpakte programma’s, zoals Mathematica, Wolfram, LibreOffice, Chromium, VNC en Minecraft Pi. Het oogt heel professioneel en werkt veel gemakkelijker dan bij de andere geteste bordjes.

Toen we een dist-upgrade uitvoerden van Raspbian 8.0 liep het wel mis. De noobs-kaart wilde niet meer starten, zelfs niet wanneer we Shift ingedrukt hielden. We downloadden de software opnieuw van de Raspberry-website, installeerden alles opnieuw en probeerden het bijwerken een tweede keer. Ditmaal lukte het wél. Helemaal perfect gebruiksvriendelijk is het dus allemaal nog niet. Maar ja, dat heb je nu eenmaal met Linux …

De Raspberry Pi 3 Model B is met ruime voorsprong de winnaar van deze test. Voor de doorsneegebruiker is dit veruit de beste singleboard-computer. Heb je speciale aansluitingen nodig of méér gpio-pinnen, dan kan een van de andere bordjes van pas komen. Houd er dan wel rekening mee dat ze geen van allen een even overzichtelijke, gebruiksvriendelijke documentatie als de Raspberry hebben. Ook zijn de andere bordjes minder snel.

Raspberry Pi 3 Model B

Prijs: € 42,46
Website: raspberrypi.org
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Snel
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Geen

Banana Pi M2+

De Banana Pi M2+ (BPM2+) is nauwelijks groter dan 6,5 vierkante centimeter en daarmee de kleinste singleboard-computer in de test. Toch slaagde de fabrikant erin op dit ultracompacte ‘development board’ alle nodige interfaces te proppen, zoals twee usb-poorten, een hdmi-uitgang, een kleine usb-otg-stekker, gewone 5volt-aansluiting en een gigabit-ethernetpoort. Die zitten grotendeels op de achterzijde gegroepeerd, tegenover de programmeerbare 40pin-gpio-array en 3pin-uart (seriële poort) aan het andere uiteinde.

De usb-otg-stekker bevindt zich links, samen met een ir-ontvanger, een micro-sd-kaartlezer, een camera-interface en een aan-/uitknopje. Aan de rechterkant vinden we piepkleine boot- en reset-drukknopjes. De BPM2+ is gebouwd rond een quadcore 1,2GHz-Allwinner arm-soc met 1 GB ddr3-ram, 8 GB emmc-opslagruimte en on-board-wifi en -bluetooth.

In de door ons geteste Starter Set (meerprijs: 30 euro) vind je naast het bordje nog een eenvoudige plexiglazen behuizing, externe voeding, hdmi-kabel en micro-sd-kaartje (16 GB) waarmee je het bordje direct start. De desktop die dan verschijnt, lijkt als twee druppels water op die van de Raspberry Pi, compleet met framboos-logo. Dat is geen toeval, want het is gewoon Raspbian 8.0 (gebaseerd op Linux Debian jessie). De reeds geïnstalleerde software is grotendeels identiek.

De standaardinstellingen voor toetsenbord, wachtwoord enzovoort wijzig je via raspi-config (in een opdrachtregel) en de visuele app Raspberry Pi Configuration. Dynamisch de hdmi-schermresolutie wijzigen is echter niet mogelijk, dit in tegenstelling tot bij de Raspberry Pi 3 Model B. De BPM2+ start standaard op met 720p-resolutie (1280 x 720 pixels). Wil je dit wijzigen, dan moet je een configuratiebestand aanpassen met behulp van een teksteditor (bij de Pi 3 kan dit gewoon via het menu).

Om alle opslagruimte van het meegeleverde geheugenkaartje te kunnen gebruiken, dien je eerst in raspi-config (ingelogd als beheerder) de optie Expand File System te kiezen en opnieuw te starten. Dat is precies hetzelfde als bij de Raspberry Pi. Je kunt dit bordje dus als een soort ‘kloon’ beschouwen. De BPM2+ is het op één na snelste bordje in deze test en moet alleen de Raspberry Pi 3 laten voor gaan.

Banana Pi M2+

Prijs: € 39,99
Website: banana-pi.org
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Erg compact
 • On-board wifi en bluetooth
 • Raspberry Pi-compatibel
 • Minpunten
 • Geen dynamische videoresolutie
 • Rommelige documentatie
 • Forum niet druk bezocht

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags: raspberry pi, iot, banana pi, beaglebone, cubieboard, olimex