abonneren

D10

Touchscreen-technologie is op dit moment een ware rage. De iPhone heeft gezorgd voor een reeks aan concurrenten en Microsoft heeft Surface gedemonstreerd, waarmee grote touchscreen-systemen intuïtief bestuurd kunnen worden. Met de D10 is het mogelijk op eenvoudige wijze een systeem te bouwen met een geïntegreerd touchscreen.

De D10 lijkt veel op de andere small form factor-behuizingen van Shuttle, met afmetingen van 19 x 20 x 30 centimeter. Het grote verschil zit 'm vooral in het voorpaneel, dat vrijwel geheel in beslag genomen wordt door een 7-inch aanraakgevoelig scherm (800 x 480 pixels). Hiermee kunt u de pc bedienen zonder dat er een muis of toetsenbord nodig is.

De rest van de behuizing is redelijk standaard. De Intel G31-chipset en LGA775-socket laten u de barebone uitrusten met Core 2 Duo-processoren tot de E8600 (3,3 GHz). De D10 kan niet overweg met nieuwe Core i7-processoren en de maximale hoeveelheid ddr2-geheugen is beperkt tot 4 GB. De grafische kant wordt afgehandeld door een geïntegreerde Intel GMA3100-processor en er is één (krap bemeten) pci-express*1-slot voor uitbreiding.

Shuttle claimt dat het pci-express-slot gebruikt kan worden voor een tv-tuner of een videocapturekaart, zodat de D10 ingezet kan worden als een home theater pc. Ook positioneert Shuttle de D10 in het segment voor videobewaking; wat ons betreft wat vergezocht. De mogelijkheid de D10 door aanraking te bedienen is vooral praktisch bij het afspelen van muziek: start iTunes op en raak het scherm aan om uw favoriete nummers te starten.

Het afspelen van videobestanden is lastiger. De D10 heeft een vga-interface waarmee hij op een grotere monitor aangesloten kan worden, maar dvi- en hdmi-connectoren ontbreken vervelend genoeg. De D10 is daarmee niet op een hdtv aan te sluiten en diskwalificeert zich dus wat ons betreft als htpc. U zou een grafische kaart met hdmi-poort kunnen plaatsen, maar verliest dan het enige vrije pci-e-slot.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • touchscreen handig bij gebruik als media center-pc
  • geen dvi- of hdmi-poort
  • weinig upgrademogelijkheden
De D10 is vooral praktisch als media center. Door het gebrek aan een dvi- of hdmi-poort is het systeem in ieder geval niet geschikt als htpc. Erg jammer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie