abonneren

D10

Touchscreen-technologie is op dit moment een ware rage. De iPhone heeft gezorgd voor een reeks aan concurrenten en Microsoft heeft Surface gedemonstreerd, waarmee grote touchscreen-systemen intuïtief bestuurd kunnen worden. Met de D10 is het mogelijk op eenvoudige wijze een systeem te bouwen met een geïntegreerd touchscreen.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

De D10 lijkt veel op de andere small form factor-behuizingen van Shuttle, met afmetingen van 19 x 20 x 30 centimeter. Het grote verschil zit 'm vooral in het voorpaneel, dat vrijwel geheel in beslag genomen wordt door een 7-inch aanraakgevoelig scherm (800 x 480 pixels). Hiermee kunt u de pc bedienen zonder dat er een muis of toetsenbord nodig is.

De rest van de behuizing is redelijk standaard. De Intel G31-chipset en LGA775-socket laten u de barebone uitrusten met Core 2 Duo-processoren tot de E8600 (3,3 GHz). De D10 kan niet overweg met nieuwe Core i7-processoren en de maximale hoeveelheid ddr2-geheugen is beperkt tot 4 GB. De grafische kant wordt afgehandeld door een geïntegreerde Intel GMA3100-processor en er is één (krap bemeten) pci-express*1-slot voor uitbreiding.

Shuttle claimt dat het pci-express-slot gebruikt kan worden voor een tv-tuner of een videocapturekaart, zodat de D10 ingezet kan worden als een home theater pc. Ook positioneert Shuttle de D10 in het segment voor videobewaking; wat ons betreft wat vergezocht. De mogelijkheid de D10 door aanraking te bedienen is vooral praktisch bij het afspelen van muziek: start iTunes op en raak het scherm aan om uw favoriete nummers te starten.

Het afspelen van videobestanden is lastiger. De D10 heeft een vga-interface waarmee hij op een grotere monitor aangesloten kan worden, maar dvi- en hdmi-connectoren ontbreken vervelend genoeg. De D10 is daarmee niet op een hdtv aan te sluiten en diskwalificeert zich dus wat ons betreft als htpc. U zou een grafische kaart met hdmi-poort kunnen plaatsen, maar verliest dan het enige vrije pci-e-slot.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • touchscreen handig bij gebruik als media center-pc
  • geen dvi- of hdmi-poort
  • weinig upgrademogelijkheden
De D10 is vooral praktisch als media center. Door het gebrek aan een dvi- of hdmi-poort is het systeem in ieder geval niet geschikt als htpc. Erg jammer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Barebones

Tags:

Laatste Vacatures