Verwijderde bestanden terughalen met Windows Bestandsgeschiedenis

Windows Bestandsgeschiedenis is een optie in Windows 10 waarmee je bestanden die per ongeluk zijn verwijderd, terug te halen zijn. Net zoals wijzigingen in documenten. In deze korte workshop nemen we een kijkje naar deze handige functie voor het terughalen van bestanden.

Lees ook: Automatische cloud-backup met EncFSMP en FreeFileSync

Je schakelt Bestandsgeschiedenis in door Instellingen te openen. Ga vervolgens naar Bijwerken en beveiliging en Back-up. Je kunt een externe harde schijf aansluiten voor de back-up of eventueel kun je ook gebruikmaken van een netwerklocatie, bijvoorbeeld als je een gedeelde schijf hebt op je NAS. Klik op Een station toevoegen en zoek naar de schijf. Als je een netwerklocatie gebruikt, klik dan op Alle netwerklocaties weergeven en kies de schijf. Daarna worden automatisch back-ups gemaakt van je bestanden. 

Als je klikt op Meer opties kun je onder meer instellen hoe vaak een back-up moet worden gemaakt. Dat gebeurt standaard elk uur, maar dat kan ook elk kwartier. Ook stel je hier in hoelang back-ups behouden moeten worden. Onderaan zie je welke mappen standaard zijn opgenomen in de back-up. Klik op Een map toevoegen om een eigen map te kiezen die je graag wilt meenemen in de back-up. Klik op Nu een back-up maken om de back-upprocedure meteen te starten.

Bestanden herstellen

Het is mogelijk om een eenvoudig terug te gaan naar de vorige versie door naar de betreffende map te bladeren in Windows Verkenner. Daarna klik je met de rechtermuisknop in de map en kies je voor Eigenschappen. Als de map zich in de back-up bevindt, zie je in het nu verschenen venster een tabblad Vorige versies

Daar kun je een eerdere versie van je map openen en alle bestanden en mappen in de back-up inzien. Heb je de map in zijn geheel verwijderd of wil je alle bestanden in de back-ups inzien, dan ga je naar Instellingen van Windows (Windows-toets+I), Bijwerken en beveiliging / Back-up. Klik dan op Meer opties en scrol helemaal naar onderen. Daar kun je klikken op Bestanden terugzetten vanuit back-up

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Backup

Tags: windows 10, backup, bestandsgechiedenis