abonneren

True Image Home 2012

Acronis True Image Home was altijd al een uitgebreide backupsuite. De jaarlijkse update voegt dit keer een paar nuttige nieuwe functies toe.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig belangrijke informatie op zijn computer staan: belastingaangiften, bankgegevens en officiële documenten. Nog veel belangrijker zijn je onvervangbare persoonlijke foto's en video's. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het gebruiken van een goede backup-oplossing is noodzakelijk om het risico te verkleinen dat je deze zaken vroeg of laat kwijtraakt.

Synchronisatie

Acronis True Image Home Edition staat als vanouds bekend als een robuust en betrouwbaar backuppakket met flink uitgebreide mogelijkheden. Het pakket kan backuppen naar allerlei media, inclusief een online opslag en houdt je systeem continu in de gaten om gegevensverlies te voorkomen. Dit alles komt met een handige gebruikersinterface.

De voornaamste vernieuwing in Acronis True Image Backup Home 2012 is de mogelijkheid tot synchronisatie. Je kunt nu op een eenvoudige manier bestanden en mappen synchroniseren tussen diverse computers, bestanden en apparaten en deze delen met vrienden, bekenden of collega's. Als synchronisatiemedium maakt het pakket handig gebruik van internet, verwisselbare externe harde schijven of usb-sticks.

Nas

Het pakket kan nu ook prima omgaan met zeer grote externe harde schijven van 2 TB en groter. Deze worden standaard niet door alle besturingssystemen ondersteund, maar met Acronis kun je deze toch prima gebruiken voor het maken van je backups. Versie 2012 maakt het maken van een backup naar een nas ook wat eenvoudiger. Het pakket analyseert automatisch je netwerk en herkent zelf de nas-apparatuur. Dit maakt het zoeken naar je netwerkschijven een stuk eenvoudiger en sneller. Ook is het gebruik van een speciale boot-cd of usb-stick niet meer nodig bij een gecrasht systeem, maar neemt een speciale bootmanager het over. In vrijwel alle gevallen is het gebruik van de F11-toets bij het opstarten al voldoende om in de recoveryconsole terecht te komen.

Het pakket integreert naadloos in de Acronis online backupservice. Je online backups komen gewoon in de lijst met backups in het pakket te staan en zijn bruikbaar net als elke andere backup die je met het pakket hebt gemaakt. Een nadeel hierbij is wel dat de online backupservice van Acronis extra geld kost: € 4,95 per maand of € 49,95 per jaar.

Plus Pack

Met het betaalde Plus Pack à € 29,95, dat naadloos in het pakket integreert, haal je functionaliteit in huis die normaal alleen in de professionele versies van Acronis True Image beschikbaar is. De belangrijkste toevoeging in deze extra module is dat virtualisatie wordt ondersteund, waardoor je je backups ook terug kunt zetten op systemen die een andere hardwareconfiguratie hebben. De Plus-editie kan ook overweg met dynamische schijven en de Microsoft Windows Preinstallation environment (WinPE) wordt meegeleverd, zodat je het systeem eenvoudig vanaf een cd uf usb-stick in een miniversie van Windows kunt opstarten om eventuele herstelwerkzaamheden uit te voeren, mocht het echt niet meer willen booten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer uitgebreid
  • robuust en betrouwbaar
  • online backup kost extra
  • niet veel vernieuwingen
Acronis True Image Home Edition was al een uiterst uitgebreid en robuust backup-product dat niet zo heel veel te wensen overliet. Versie 2012 is echter toch weer wat uitgebreider. Niet voor alle gebruikers zijn deze nieuwigheden interessant, dus als je tevreden bent met de 2011-versie kun je het best eerst even onderzoeken of de update naar 2012 zinvol is. Mocht je op zoek zijn naar een nieuw, uitgebreid backuppakket, dan raden we Acronis True Image Home 2012 zeker aan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie