}
abonneren

SaveMe

Wanneer dataverlies ernstige gevolgen heeft, kiezen bedrijven vaak voor gespiegelde dataopslag op twee identieke schijven (raid1). Met SaveMe biedt Easy Computing een goedkope softwarematige variatie op dit thema, zodat de pc-kast niet open hoeft.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

SaveMe zorgt voor continue backups op een externe harde schijf en probeert daarbij u zo min mogelijk lastig te vallen. Het principe is simpel: prik een externe schijf in, installeer SaveMe en het programma begint met kopiëren van al uw data. Als de eerste kopieersessie klaar is, schrijft SaveMe vervolgens elke paar minuten alle wijzigingen in uw systeem weg zonder dat u daar veel van merkt. Gaat er ooit iets mis, dan kunt u individuele bestanden (vaak zelfs meerdere oude versies) of complete partities vanaf de SaveMe-schijf herstellen. Dit wordt extra makkelijk gemaakt, omdat u deze gewoon als aparte schijf in Verkenner kunt benaderen. Als Windows het niet meer doet, start u gewoon met de bootable SaveMe-cd voor redding.

Tot zover de theorie. De praktijk is iets weerbarstiger: na installatie meldt het programma namelijk dat de 2 TB aan data op onze test-pc niet kan worden gebackupt op onze 1 TB externe schijf. De documentatie meldt niet wat te doen. We kunnen pas na de initiële backup van alle schijven opgeven welke we eigenlijk willen wegschrijven (dat zou natuurlijk de eerste stap moeten zijn!). Als we in arren moede toch maar doorklikken, zegt SaveMe zelf dat hij alleen de C:-schijf kan backuppen en gaat dat vervolgens doen.

Het kopiëren van circa 50 GB aan data van een interne ssd-schijf naar een externe sataII-schijf duurt zo'n 3,5 uur en dat is knap lang. Maar daarna maakt het programma z'n beloften waar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • bootable cd
  • geen backupkeus vooraf
Omdat u met SaveMe tot zes pc's mag backuppen (bijvoorbeeld op een nas), leent het zich ook prima voor kleine bedrijven of voor huishoudens met meerdere pc's en laptops.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI