abonneren

SafeSync

Net als veel andere software verplaatst ook backupsoftware zich naar de cloud. Trend Micro speelt in op deze trend met SafeSync, dat online backups biedt voor Windows en Mac OS X.

SafeSync is een samenspel tussen software en website. De software zorgt voor online backups en synchronisatie en de website biedt overal toegang tot je bestanden. Na de installatie kun je in een eenvoudige wizard aangeven welke mappen je wilt veiligstellen. Je hebt daarbij, zoals tegenwoordig bij veel software, alleen de keuze uit vooringestelde mappen als Mijn documenten en Mijn muziek. Pas in het geavanceerde optiemenu van SafeSync kun je zelf mappen instellen. Verder maakt SafeSync een virtuele schijf aan waardoor je direct toegang krijgt tot de gebackupte bestanden die online staan.

Doordat SafeSync op de achtergrond draait, hoef je zelf weinig meer te doen. SafeSync synchroniseert automatisch veranderingen met de online drive. Ook integreert het zich in de Verkenner. Als je een los bestand naar de cloud wilt kopiëren, kan dat simpel via het contextmenu. Dat alle backupacties transparant worden uitgevoerd (dus op de achtergrond), heeft wel een nadeel. Je zou verwachten dat je bijvoorbeeld vanaf de online drive direct bestanden kunt openen. Door de kopieeractie op de achtergrond duurt dat even en lukt het niet bij alle bestanden. Het dubbelklikken op een muziekbestand zorgt er bijvoorbeeld niet voor dat deze gelijk wordt afgespeeld: een handmatige kopieeractie is vereist. Wel kun je SafeSync bestanden onder een bepaalde bestandsgrootte alvast laten inladen in de cache op je pc, zodat ze snel kunnen worden geopend.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • virtuele schijf
  • geen gedoe
  • meer ruimte kost erg veel
Zo nu en dan raken we even de weg kwijt, doordat het programma zowel synchroniseert als vrije toegang biedt via de virtuele schijf. Voor € 36 is SafeSync een goede backup- en synchronisatieoplossing. Als je meer dan 20 GB nodig hebt, betaal je helaas de hoofdprijs: € 70 voor 50 GB of € 110 voor 100 GB. Gelukkig is SafeSync makkelijk in het gebruik en doet het zijn werk goed.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Backup

Tags: