}
abonneren

Review: Macrium Reflect, handig hulpje bij Windows-herstel

Stel: je hebt net Windows opnieuw geïnstalleerd, compleet met alle drivers en programma’s. Dan kan het handig zijn als je daarvan een complete back-up kunt maken, zodat je de volgende keer niet een complete installatieprocedure hoeft te doerlopen. Hier helpt Macrium Reflect Free je een handje bij.
Macrium Reflect Free is een handig programma om schijven te klonen en te kopiëren. Voor de huis-tuin-keukengebruiker die nog op Windows 7 werkt, is het een handig programma. Gebruikers van Windows 8.1 zijn misschien iets beter af met de ingebouwde tools van Microsoft.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Een op een klonen van harde schijf
  • Gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • Geen GPT-/UEFI-ondersteuning

Met Reflect Free is het mogelijk om van de harde schijf een image te maken of de schijf te klonen. In een image, in het Nederlands ook wel 'schijfkopiebestand' genoemd, kan de hele harde schijf worden opgeslagen in een enkel bestand en vervolgens geëxporteerd worden naar bijvoorbeeld een externe harde schijf. Mocht je Windows opnieuw willen installeren, dan is het mogelijk om de image terug te zetten De complete harde schijf wordt dan overschreven met de inhoud van dat image, waardoor je de computer snel weer draaiende hebt.

Taken van het programma

De interface van het programma is vrij overzichtelijk. De twee belangrijkste en enige taken van het programma staan duidelijk in beeld: het klonen en het maken van een image. Bij het klonen worden we stap voor stap begeleid en dat komt neer  op het kiezen van de bronschijf en de doelschijf, waarbij de doelschijf dan identiek wordt gemaakt aan de bronschijf. Bij het maken van een image hoeft eveneens alleen de bronschijf en de doellocatie gekozen te worden.

Lees ook: De vijf allerbeste cloud-diensten

Grootte van image

Tijdens het maken van zo'n image past Macrium enkele slimmigheidjes toe om de grootte van het image te beperken. Zo gebruikt het 'Intelligent sector copy' waarbij alleen gebruikte sectoren van de schijf in de image worden opgenomen. Ook wordt de image samengeperst om ruimte te besparen. In de gratis versie missen we incrementele back-ups waarbij de image alleen wordt geüpdatet met gewijzigde bestanden/ Die functie is alleen aanwezig in de betaalde versie (€ 36,99).

Herstellen

Via het tabblad Restore kun je een hersteloperatie starten, maar dat werkt alleen voor losse back-ups. Als je een schijfkopie van Windows wilt herstellen, moet je een reddingsschijf maken op een dvd of usb-stick. Hierbij kan er gekozen worden tussen een Linux- en Windows PE-omgeving. Windows PE biedt meer opties dan Linux en gaat flexibeler om met hardware-ondersteuning en het herstellen van de schijf; de Linux-optie is wat compacter.

Windows

Gebruikers van Windows 8 en hoger hebben overigens al een soortgelijke tool tot hun beschikking, want Microsoft levert daar namelijk de mogelijkheid om Windows opnieuw te installeren vanuit een back-up. Met een aanpassing is het mogelijk om een eigen schijfkopiebestand van Windows te maken, zodat precies hetzelfde mogelijk is als bij de software van Macrium.

Voor meer informatie: www.macrium.com

 

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Backup

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR