Regelmatige backuppen blijft de aangewezen manier om je data tegen allerlei onheil te beschermen. Bewaar je backups vervolgens offsite, zodat je gegevens ook brand en diefstal overleven. Als die backups ook nog eens online bereikbaar zijn, dan zit je helemaal goed. Het veelzijdige Comodo Backup voorziet in al deze scenario’s.

Er zijn tal van backupprogramma’s, maar slechts weinig pakketten weten zowel de beginner als de gevorderde (of veeleisende) gebruiker te bekoren of laten vanuit eenzelfde interface al dan niet ingeplande backups toe naar dvd’s, externe schijven, netwerkschijven, een ftp-server of een beveiligde online opslagruimte. Tools die dan ook nog eens differentiële en incrementele backups toelaten, inclusief ondersteuning van vss (volume shadow copy service) en delta-copying (kopiëren op blokniveau) en tegelijk in verschillende backupformaten voorzien, zijn nog dunner bezaaid.

Comodo Backup weet al deze eigenschappen te combineren en is bovendien geheel gratis – althans zolang je de online backupfunctie niet aanspreekt. In deze workshop stellen we je zowat alle mogelijkheden van dit pakket voor.

Installatie

Je vindt Comodo Backup (CB) op www.comodo.com/home/data-storage-encryption/comodo-backup.php, een gratis download van 18,4 MB. Het programma draait onder ongeveer alle Windows-versies vanaf XP SP2, zowel in 32- als in 64-bits. De (minimale) systeemvereisten zijn overigens erg bescheiden: Pentium II 233 MHz, 128 MB ram en 23 MB vrije schijfruimte. Met een dubbelkik start je de installatie. Even later kun je dan de taal van de ‘installer’ instellen op Dutch (Nederlands). Nadat je vervolgens je fiat hebt gegeven aan de licentieovereenkomst, start je de eigenlijke installatie met Installeren. Meteen na de installatie bevestig je dat je een levenslange ‘gratische licensie’ wenst (zie ook tekstkader); je e-mailadres is optioneel. Je rondt de procedure af met een klik op Voltooien en met een herstart van Windows. Wellicht moet je nog even je firewall sussen: deze applicatie geniet immers je vertrouwen.

Instellingen

CB verwelkomt je na het opstarten met een frisse interface – weliswaar in een mix van Nederlands en Engels. In het linkerpaneel nodigen opties als Backup en Herstel je meteen tot actie uit, maar laten we toch eerst even kijken wat je zoal bij Instellingen aantreft. Interessant is dat je hier je instellingen met een wachtwoord kunt afschermen, dat je CB in (het contextmenu van) de Verkenner kunt laten integreren, zodat je van daaruit een backup van specifieke bestanden kunt starten en dat je een standaard backuplocatie kunt instellen. Klik op Bevestigen om je keuzes vast te leggen.

Ondersteuning

Ook handig om weten: je kunt op elk moment de Help-knop aanklikken: die voert je naar uitgebreide en contextgevoelige (!) online instructies. Maar er is meer: rechtsboven vind je een knop waarmee je de module Live PC Support op je pc installeert. In veel gevallen krijg je langs deze weg snel een online (Engelstalige) medewerker te pakken met wie je kunt chatten: wij proberen het enkele keren op verschillende tijdstippen (in de namiddag) en krijgen telkens binnen twee minuten een medewerker ‘aan de lijn’. Vanuit deze module is het trouwens mogelijk dat die je pc – uiteraard na je toestemming – overneemt om je daadwerkelijk bij het troubleshooten bij te staan. Ook zo’n remote sessie blijkt tijdens onze tests vlot te verlopen.

Voorgedefinieerde backup

Laten we met een eenvoudig scenario beginnen. Je wilt zo snel mogelijk een backup van je map Mijn Documenten. Dat treft, want CB heeft daarvoor al een backuprofiel geregeld, en trouwens ook voor een paar andere scenario’s, waaronder Media (Mijn afbeeldingen, muziek en video’s) en User (zowat alle standaardmappen en diverse programmainstellingen van de gebruiker).

Klik op Backup en vervolgens op Nu Backuppen bij Documents Backup. Die backup komt dan terecht in het standaardformaat van CB (met de extensie .cbu) in de rootmap van je systeemschijf. Verkies je een andere locatie, klik dan eerst op het pijltje naast Location en blader naar een geschikte map. Merk hier het klok-icoontje op: hiermee kun je deze backup volautomatisch op gezette tijden uitvoeren.

Krijg je dit scherm met voorgedefinieerde profielen niet te zien, klik dan op het kruisje rechtsboven.

Eenvoudige backup

Je hoeft je voor je backups uiteraard niet tot een vastgelegd profiel te beperken. CB laat je geheel zelf bepalen wat je waar en hoe wilt backuppen. Open opnieuw de rubriek Back-up en klik op New Backup. Wil je het jezelf in deze fase nog niet te moeilijk maken, klik dan op Simple Mode (rechtsboven). In deze modus hoef je namelijk alleen maar bron- en doellocatie vast te leggen. Je kunt uit verschillende bronlocaties kiezen en afhankelijk van je keuze krijg je in het rechterpaneel andere mogelijkheden te zien. Zo kun je niet alleen Mappen en betanden selecteren, maar onder meer ook registerbestanden en -sleutels, mailaccounts en zelfs IM-conversaties.

Via de bovenste optie (Harde schijf, Partities en MBR) kun je bovendien een complete schijf of partities in je backup stoppen – een image, met andere woorden. Aangezien CB echter niet voorziet in de mogelijkheid een opstartbaar reddingsmedium te maken, raden we je niet meteen aan te vertrouwen op een image van je systeempartitie (daar bestaan betere tools voor).

Over naar de laatste stap (2): de doellocatie. Ook op dit vlak toont Comodo zijn veelzijdigheid: online (tegen betaling: zie kadertekst), een lokale schijf, cd of dvd, netwerkschijf, ftp-server of zelfs als bijlage in een e-mail. Ook hier tref je onderaan weer dat klokicoontje aan ingeval je deze backup wilt inplannen. Zodra je dan bevestigt met Nu backuppen, gaat CB aan de slag – een proces dat zich trouwens op elk moment met de Pause-knop laat onderbreken. Onderaan vind je nog een optie om de pc na de backup te laten afsluiten.

Op het einde van de rit ten slotte krijg je de gelegenheid je backup als een custom profile op te slaan. Het volstaat het profiel van een geschikte naam te voorzien en met Ja te bevestigen om het bij de andere voorgedefinieerde profielen te zien opduiken, van waaruit je die backup voortaan met één muisklik kunt opstarten.

Geavanceerde backups

Wie meer opties wil, hoeft maar de link Advanced Mode aan te klikken. In plaats van twee stappen, moet je nu je weg door vijf fasen zien te banen. Bovendien is de eerste fase met twee extra opties uitgebreid: het backuptype en het backupformaat. Voor gedetailleerde feedback verwijzen we graag naar de contextgevoelige helpfunctie (zie boven).

Belangrijk evenwel is dat je goed het verschil beseft tussen een differentiële en een incrementele backup. Bij de eerste worden alleen de bestanden gekopieerd die zijn gewijzigd ten overstaan van de laatste ‘volledige’ backup, bij de tweede alleen gewijzigde bestanden sinds de laatste backup (ongeacht het type). Wat het backupformaat betreft: daar zitten wel een aantal interessante mogelijkheden tussen, waaronder Sync copy (met ‘smart synchronization’ alias delta copying, zodat alleen de gewijzigde delen van een groot bestand worden gekopieerd in plaats van het complete bestand) en Self Extracting CBU (een uitvoerbaar bestand dat je toelaat ook zonder CB backups terug te zetten). De helpfunctie geeft je ook hier meer detailinformatie.

Vanaf stap 3 komen we dan bij de ‘specials’ terecht. In een notendop: je kunt de namen van de backupbestanden bijwerken (door er bijvoorbeeld de datum in te voegen), het compressieniveau instellen, de backup versleutelen (met encryptiealgoritmes als aes en blowfish), de backup automatisch laten opsplitsen (bijvoorbeeld na 2 GB), nader te bepalen bestandsextensies wegfilteren, instellen hoeveel systeembronnen het backupproces mag afsnoepen (waaronder cpu-gebruik), enzovoort. Helemaal op het einde kun je ook nog instellen dat je bij succes of falen van het proces automatisch een e-mail toegestuurd krijgt.

Hersteloperatie

Een spannend moment is het ogenblik dat je CB opstart en vertwijfeld op de Herstel-knop klikt…  Zodra je dat doet, moet je allereerst aangeven waar het beoogde backupbestand zich bevindt. Vervelend als je niet meer goed weet waar je welke backup hebt opgeslagen. In dat geval kan de Manage-knop je nog bijstaan. Je krijgt dan namelijk een kalender te zien met een mooi overzicht van alle belangrijke activiteiten binnen CB, waaronder (al dan niet succesvolle) backups. Klik je het pijltje naast zo’n backup in de lijst onderaan aan, dan krijg je meer details te zien (zoals het backuptype en het -pad): dat zet je ongetwijfeld op het spoor van de gewenste backup. Terug dus naar de Herstel-knop, waar je nu trefzeker de juiste backupbron kunt selecteren: COMODO Online Storage, Mijn computer, Netwerk of FTP.

Nu kun je ervoor kiezen om zonder meer de gehele backup (op dezelfde locatie) terug te zetten met de knop Restore Now, maar we raden je toch aan eerst Volgende aan te klikken. Je kunt dan immers naar zoektermen binnen (leesbare tekst van) je backup te laten speuren. Sterker nog: afhankelijk van het backupformaat kun je de backup via de knop Mount aan een vrije stationsletter koppelen, zodat je de inhoud ook via de Windows Verkenner kunt controleren en van daaruit bestanden ook selectief kunt terugzetten. De knop Image nakijken hoort de integriteit van het backupbestand te checken, maar wij ondervonden dat die wel vaker “ten onrechte” de melding The image is corrupted te zien geeft. Dat selectief terugzetten kun je overigens ook in de volgende stap doen: je hoeft maar vinkjes te plaatsen naast de items die je wilt terugwinnen. Verder kun je hier ook het gewenste herstelpad invullen. Klaar? Klik dan op Restore Now.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten