abonneren

Odin

Niet iedereen heeft een snelle internetverbinding om zijn bestanden in de cloud te zetten, of wil dat niet doen uit privacyoverwegingen. Er is gelukkig ontzettend veel gratis software te vinden waarmee je een veilige backup kunt maken. In PCM 7 testen we zes verschillende tools, met vandaag: Odin.
Score
70
  • Pluspunten
  • eenvoudig
  • geen vertraging
  • Minpunten
  • geen automatische backup

None

Odin wordt zonder garanties geleverd, maar blijkt alleraardigst te zijn.

Odin (Open Disk Imager in a Nutshell) is een klein programmaatje dat zich toelegt op het strikt noodzakelijke bij het maken van een image-backup. Je kunt niet veel met het programma: naast het omzetten in image-bestanden en het herstellen van die bestanden naar de partitie zijn er eigenlijk geen mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld geen automatische backup instellen, een serieuze beperking in vergelijking tot de andere geteste image-backupprogramma's. Wel kun je de bestanden aanmerkelijk verkleinen met bzip2- en gzip-compressie. Ook kun je een bestand opslaan in een aantal kleinere datablokken. Dat kan handig zijn wanneer je de image files wil plaatsen op verschillende opslagapparaten. Aardig aan Odin is verder dat het ook te gebruiken is via de opdrachtregelprompt.

De installatie van van Odin is erg eenvoudig en het programma neemt weinig ruimte in. Net als DriveImage XML neemt het programma vrij veel tijd voor zijn rekentaak. De backuptaak zelf vertraagt je pc niet merkbaar. Een beperking van Odin is dat je niet op de partitie kunt werken wanneer een backuptaak aan de gang is. Daarbij schijnen de makers niet garant te willen staan voor de kwaliteit van de backup, want op de website van Sourceforge staat de waarschuwing het programma niet als enige programma te gebruiken. Desalniettemin hebben wij geen problemen ondervonden. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags: Backup, odin

Laatste reactie