abonneren

NTI Echo

Ssd's zijn door hun snelheid ideaal om in te zetten als systeemschijf, maar hebben vaak een stuk minder ruimte dan traditionele schijven. NTI Echo helpt door je oude schijf slim te klonen naar een nieuwe ssd.

Als je een nieuwe schijf in je systeem zet, is het vaak de bedoeling om oude bestanden over te zetten. Als het gaat om dataopslag, is een eenvoudige kopieeropdracht onder Windows voldoende, maar om een heel systeem over te zetten, is meer nodig. Echo is het eenvoudigste programma dat we hiervoor tot nu toe hebben gezien.

Echo werkt met verschillende kloonmethodes. Het eenvoudigst is One-Click Cloning. In het hoofdscherm van het programma kies je daarvoor een bronschijf en een doelschijf en klik je op Starten. Echo start je systeem opnieuw op en begint de migratie. Als je geen complete schijf wilt overzetten, maar slechts een bepaalde partitie, dan kan dat ook. In de lijst met schijven worden ook de aparte partities vermeld. De Filter-knop leidt naar de interessantste mogelijkheid: Filter Cloning. Of je een hele schijf of slechts een partitie kloont, met Filter Cloning kun je bestanden of mappen uitsluiten. Vooral als je overstapt naar een (kleinere) ssd is dit handig, omdat je dan alleen de mappen van Windows en andere broodnodige programma's kunt selecteren. Ook kun je eenvoudig eerst bijvoorbeeld je muziekcollectie van een 1 TB-schijf naar een kleinere schijf verplaatsen en vervolgens je fotocollectie naar een andere schijf.

Echo is slim: als je een kleine schijf kloont naar een grote, wordt de overgebleven lege ruimte automatisch naar verhouding toegevoegd aan de partities van de kleine schijf. Dit is echter niet in te stellen: als je zelf naderhand nog een partitie had willen toevoegen, moet je handmatig de vergrote partities weer verkleinen en een nieuwe partitie aanmaken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • makkelijk
  • slim partities vergroten
  • niet goedkoop
Door zijn eenvoud is Echo een goede oplossing om snel je systeem over te zetten, maar de prijs is vrij hoog. Met echte partitiesoftware en wat geduld kom je ook al een heel eind.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags:

Laatste reactie