iTunes-media overzetten naar je nieuwe pc

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Nas als iTunes Server
  3. Stap 6: Verwijzen naar de iTunes-bibliotheek en de computer machtigen
  4. Stap 5: Terugplaatsen iTunes
  5. Stap 4: Backup maken en machtiging intrekken
  6. Stap 3: iTunes Ordenen
  7. Stap 2: De organisatie
  8. Stap 1: Je iTunes-installatiebibliotheek
Waarom heb je een goede backup van iTunes nodig? Voor het geval dat de bibliotheek beschadigd raakt of als je het besturingssysteem wilt herinstalleren. Het maken van zo’n backup blijkt vaak toch een lastig klusje, maar als je deze 6 stappen volgt, wordt het een fluitje van een cent.

Voor het activeren van een nieuwe iPhone of iPad heb je met de komst van iOS 5 geen computer met iTunes meer nodig. Ook steeds meer content verschuift naar de cloud, waardoor iTunes steeds minder vereist wordt. Vooralsnog blijft de muziekdienst in de meeste situaties een onmisbaar hulpje en is het verstandig een backup te maken. Weliswaar staat er altijd een backup op je toestel zelf, zoals op je iPhone, maar het terugzetten van die gegevens is een omslachtig proces. Bovendien beschikt het toestel meestal niet over de volledige bibliotheek, omdat maar een gedeelte met het apparaat wordt gesynchroniseerd vanwege ruimtegebruik of andere redenen. Denk aan bijvoorbeeld een selectie van de muziek.

Beperkingen

Over je aankopen hoef je je weinig zorgen meer te maken. Dankzij iTunes in de cloud zet je muziek, apps en boeken die je hebt gekocht in de iTunes Store terug op je computer of toestellen met iOS 5, eventueel zelfs automatisch door automatische downloads aan te zetten. Dat lukt echter alleen als ze nog steeds beschikbaar zijn. Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld bepaalde apps uit de winkel verdwijnen. Veel content kun je bovendien niet opnieuw downloaden, zoals films en luisterboeken. De muziek die je zelf hebt geïmporteerd in iTunes, bijvoorbeeld vanaf een audio-cd, kun je evenmin opnieuw downloaden. Hiervoor kan iTunes Match echter uitkomst (gaan) bieden. De dienst zoekt voor alle nummers in je bibliotheek overeenkomsten in de iTunes Store en voegt ze toe aan je iCloud-bibliotheek in hoge kwaliteit. Als geen overeenkomst is gevonden, wordt het nummer geüpload. Alle muziek kun je daarna rechtstreeks vanuit iCloud downloaden op in totaal tien apparaten en computers. De dienst is in Nederland echter nog niet beschikbaar, omdat Apple en Buma Stemra eerst overeenstemming moeten bereiken over de rechten.

Het is, mede gelet op bovengenoemde beperkingen, nuttig om iTunes te blijven gebruiken en een backup achter de hand te hebben. Dat is niet lastig, maar vraagt wel wat aandacht. Het is belangrijk vooraf te onderzoeken hoe iTunes precies is geïnstalleerd. Een installatie van iTunes omvat enkele databasebestanden en de iTunes Media-map, met daarin alle media. Maar mediabestanden kunnen ook nog buiten de iTunes Media-map bestaan, waarbij alleen referenties naar die bestanden in de iTunes-bibliotheek zijn opgenomen. Ook daar houden we in deze workshop rekening mee. Als alternatief bestaan er ook nog diverse hulpprogramma’s die wellicht van pas kunnen komen.

Hulpprogramma’s voor iTunes

iTunes Air

Er bestaan diverse hulpprogramma’s voor iTunes die van pas kunnen komen als je overstapt op een andere computer of als je een iTunes-bibliotheek met verschillende computers wilt delen. Een goed voorbeeld is iTunesAir waarmee je, via internet, je volledige iTunes-bibliotheek kunt kopiëren, synchroniseren en delen met andere computers. De mogelijkheden gaan veel verder dan de standaardoptie Thuisdeling die Apple voor dit doel in iTunes heeft ingebouwd. Een ander voorbeeld is TuneSwift van CopyTrans, dat voornamelijk als backupvoorziening is bedoeld. Je kunt hiermee iTunes gemakkelijk naar een andere computer overzetten, maar het helpt bijvoorbeeld ook bij de overstap van Windows naar Mac.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Backup

Tags: itunes, data overzetten