abonneren

Cobian Backup

Niet iedereen heeft een snelle internetverbinding om zijn bestanden in de cloud te zetten, of wil dat niet doen uit privacyoverwegingen. Er is gelukkig ontzettend veel gratis software te vinden waarmee je een veilige backup kunt maken. In PCM 7 testen we zes verschillende tools, met vandaag: Cobian Backup.
Score
70
  • Pluspunten
  • compressie
  • goede interface
  • Minpunten
  • backups niet terugzetten
  • relatief traag

None

Cobian kent een aantal beperkingen, hoewel het makkelijk in het gebruik is. Andere producten in de test presteren beter.

Cobian Backup is een succesvol freewareproject voor file-backups. Het is een licht programma en bedoeld om stil op de achtergrond te laten draaien. Het programma heeft in de loop der jaren nogal wat updates gekregen en er wordt ondertussen gewerkt aan een elfde versie (de betarelease was in februari). Wij werken met versie 10. 

Cobian is makkelijk in het gebruik en het programma heeft een duidelijke interface. De hoofdpagina van het programma is verdeeld in twee schermen. Het linkerdeel bevat alle geformuleerde backuptaken. Het rechterdeel bevat gegevens over de geschiedenis, eigenschappen van de taak en logberichten. Ook wordt er bij iedere stap uitleg gegeven en kun je tutorials bekijken. Een sterk punt aan dit programma is dat er veel aandacht is gegaan naar compressie. Je kan bestanden niet alleen in zip maar ook in sqx en 7zip laten verpakken. Ook kun je de backuptaak versleutelen met rsa-encryptie, wat  handig is wanneer je de data wegschrijft naar een ftp-server.

Dit gezegd hebbende zijn er ook wel een aantal serieuze beperkingen. Het programma richt zich volledig op het maken van de kopie, maar geeft niet de mogelijkheid die kopie terug te zetten op de originele plek. Daarbij is het vervelend dat het programma zichzelf verstopt in de taakbalk en ook dat een backuptaak automatisch wordt ingepland in een tijdschema. Bovendien is het programma relatief traag, in het bijzonder wanneer je deze zou vergelijken met het tevens geteste SyncBackup. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags: backups, cobian