}
abonneren

Clonezilla

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het besef dat het hebben van een backup van groot belang is, dringt bij steeds meer mensen door. Bestanden worden vaak wel gebackupt, maar het besturingssysteem niet, terwijl dit enorm veel tijd kan schelen als u uw Windows-installatie wilt herstellen. Vandaag in onze backuptest: Clonezilla.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

Clonezilla is een opensourceproduct dat is gebaseerd op een kleine Linux-kernel en is op te starten vanaf een usb-disk of cd. De tool is niet te installeren op Windows, maar alleen als opstartbaar medium verkrijgbaar. Dit maakt meteen de beperkingen van het pakket zichtbaar: u kunt geen backupschema's maken, backups consolideren of vanuit uw besturingssysteem een backup maken. Tevens is de interface van de tool niet gebruiksvriendelijk en blijft deze tijdens het opstarten lang hangen op de initialisatie van de netwerkkaarten die we niet gebruiken. Eenmaal in de tool blijkt het herstellen van een partitie lastig werk, een complete schijf met alle partities gaat ons makkelijker af. Het programma ondersteunt alle Linux-bestandssystemen en ook ntfs (wat in Windows wordt gebruikt).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • wat het doet, doet het goed
  • incompleet
  • niet gebruiksvriendelijk
Clonezilla is een prima tool als u een kale kopie wilt van uw Windows-installatie, maar geen complete backupoplossing die aan alle wensen tegemoet komt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI