}
abonneren

Backup zonder omkijken

Het maken van een backup van je belangrijkste bestanden hoeft geen ingewikkelde of tijdrovende klus te zijn. Met behulp van de gratis tool Cobian Backup maak je snel periodieke backups.

Voordat je kunt beginnen met het maken van backups, moet je Cobian Backup 10 downloaden en installeren. Download de installer op www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm. Je krijgt de keuze om Cobian te installeren als applicatie of als service. Kies voor Service. De Nederlandse taal stel je in bij Hulpmiddelen, Instellingen, Algemeen, Nederlands.

Handmatig backuppen

Begin met het maken van een eenvoudige backuptaak. Zodra je Cobian Backup 10 hebt geïnstalleerd en geopend, klik je op het klokicoontje Maak een nieuwe taak. Er verschijnt een nieuw venster. Kies een naam voor de taak, bijvoorbeeld Mijn documenten. Vink zowel Subfolders insluiten als Gebruik de Volume schaduw Kopie aan (om bestanden die in gebruik zijn ook te backuppen). Stel dat je graag alle bestanden uit de map mijn documenten naar een andere locatie wilt kopiëren. Dan vink je bij Back-up type Volledig aan. Vervolgens klik je in het linkermenu op Bestanden. Hier selecteer je de mappen en documenten die je wilt backuppen. Klik op Toevoegen of sleep de bestanden in het vak Bron. Bij de doellocatie kies je de locatie waar je de backup wilt hebben. Dit kan een andere partitie of schijf zijn, maar ook een externe hdd, usb-stick of een ftp-server. Nu de bestanden zijn geselecteerd en het type backup is gekozen, sluit je het venster. Rechtsklik op de taak en kies Start alle taken NU!. De volledige backup wordt nu gemaakt op de gewenste locatie.

Automatisch backuppen

Een standaard backup is handig, maar het is natuurlijk nog veel beter als je er helemaal geen omkijken meer naar hebt. Je gaat nu een backupschema maken, zodat de backup automatisch wordt gemaakt op de door jou gewenste tijdstippen. Eerst ga je ervoor zorgen dat er elke week een volledige verse backup gemaakt wordt. Maak een nieuwe taak zoals bij de basisbackup of kies de taak van de basisbackup (als het om dezelfde mappen en bestanden gaat). Zodra het venster van de taak op het beeldscherm verschijnt, vul je bij Volledige kopieën te bewaren een getal in, bijvoorbeeld een 5. Als je elke week een volledige backup maakt, heb je dus altijd van ruim een maand geleden de bestanden. Ook in verband met schijfruimte is een niet al te hoog getal aan te raden. Vervolgens ga je naar het tabblad Schema en kies je daar voor Wekelijks, bijvoorbeeld het begin van een nieuwe week, dus maandagochtend om 9.00.

De volledige backup wordt nu wekelijks uitgevoerd. Om er echt zeker van te zijn dat de bestanden en documenten veilig zijn, kun je ook een kleinere dagelijkse backup maken. Kies weer voor Maak een nieuwe taak, maar kies dit keer voor Incrementeel in plaats van Volledig. De optie Incrementeel kopieert alleen de bestanden die veranderd zijn na de vorige backup. Je kunt ook kiezen voor differentieel, dan worden steeds alle bestanden gekopieerd die veranderd zijn na de laatste volledige backup. Geef net als bij de eenvoudige backup aan welke bestanden je wilt en waar deze moeten komen te staan. Klik dan in het linkermenu op Schema. Hier kun je de frequentie van de backups instellen. Kies voor Dagelijks. Wil je aan het einde van elke dag een incrementele backup, zet de tijd dan op bijvoorbeeld 18:00. Klik ten slotte op OK en de dagelijkse taak is aangemaakt. Er staan nu twee taken: een volledige en een incrementele backup. Als je deze stappen hebt doorlopen, heb je elke dag een backup van de bestanden waar je die dag aan hebt gewerkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Backup

Tags: workshop

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR